Влошаване на потребителското доверие в еврозоната през ноември за първи път от началото на годината

Потребителското доверие в еврозоната отбеляза изненадващо влошаване през ноември след негово постоянно подобрение от началото на годината до 27-месечен връх, който беше достигнат през октомври, показват днешните предварителни данни от проучването на Европейската комисия.

Индексът на потребителското доверие се понижи до -15,4 пункта от -14,5 пункта през октомври при прогнози за поредно негово подобрение до -14,0 пункта.

Това представлява първо влошаване на доверието на европейските потребители от година насам, но днешното понижение на индекса може да се окаже само корекция, след като през октомври потребителското доверие достигна най-високи нива от юли 2011-а година, покачвайки за 11 поредни месеца от неговото дъно от -26,7 пункта преди година (през декември 2012-а).

Днешното първо отслабване на потребителското доверие от година насам (по-големият песимизъм на потребителите в еврозоната относно техните бъдещи перспективи) обаче може да подсили опасенията около устойчивостта на слабия икономически растеж в региона в сила от второто тримесечие, когато беше сложен край на 18-месечена рецесия.

Това влошаване на потребителското доверие предполага, че е малко вероятно да има съществено повишение на потребителските разходи през следващите месеци, което би довело и до по-устойчив икономически растеж в еврозоната.

Слабото проучване на ЕК за потребителското доверие е факт след оповестените по-рано през деня предварителни PMI индекси, показващи забавяне на експанзията в промишления и в сектора на услугите в еврозоната през ноември.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *