Вноските в бюджета на ЕС може да нараснат след Брекзит, смята Пламен Орешарски

Възможно е да се наложи страните членки да довнасят след напускането на Великобритания и преразпределянето на бюджета на Европейския съюз, прогнозира финансистът Пламен Орешарски, бивш премиер.

Този вариант по думите му не е особено реалистичен, защото ще доведе нова вълна от евроскептицизъм, но по всичко изглежда, че ЕС ще има проблем с бюджетирането. Великобритания е четвъртият по големина донор, макар да е втората по големина икономика.

Реалистичен вариант е да дойдат по-малко пари, другият е да плащаме повече. И двете възможности са лоши, коментира Орешарски.

Няма нито една добра новина след решението на британците да напуснат ЕС. Има негативи за тях, за ЕС, дори и за нас, каза той.

Пряк търговски ефект няма да имаме заради сравнително ниския обем на стокооборота, но българите, работещи на Острова, реално вече получават по-малки заплати, защото лирата девалвира след Брексит, обясни финансистът.

Има неясноти и е рано да говорим за последствията, защото още не знаем дали Великобритания наистина ще излезе от ЕС и ако излезе, какви условия ще договори със съюза. Не се знае и при какви условия българите ще продължат да работят там. Вероятно няма да са толкова благоприятни, като в страна членка на общността, отбеляза Орешарски.

Ефектът за българската икономика е притеснителен, защото в последните години се утвърди като силно зависима от еврофондовете и всяко намаление ще ѝ се отрази неблагоприятно, каза той.

Не е благоприятна и дълговата политика, която се води у нас. Нашият дълг е по-нисък в сравнение други страни от ЕС, но от 14 на сто от брутния вътрешен продукт днес е нараснал на 29 на сто. Това е начало на дългова спирала, обясни Орешарски.

Пряка заплаха за нашите банки няма, а ако финансовият център се измести от Лондон във Франкфурт, там ще спечелят, каза още той.

Бившият премиер определи вчерашния дебат в британския парламент като интересен, но вероятността да се пренебрегне изхода от референдума според него е малка.

Демокрацията не прави разграничение какви са тези, които са гласували – важен е резултатът. Какво желаят в парламента е едно, но гражданите вече са казали думата си и трябва да се уважават, подчерта Орешарски.

 

dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *