В. Божков, италианци и гърци искат ДЗИ Банк

Вдовицата на Емил Кюлев чака 300 млн. евро за всички акции на трезора

Над милиард евро управлява империята на Кюлев

Унгарската ОТП, гръцката „Алфа банк“ и два италиански трезора ще наддават за ДЗИ Банк. Собственикът на ЦСКА Васил Божков също бил сред кандидатите за трезора на загиналия Емил Кюлев, научи „Стандарт“. Решението за продажба на банката било взето преди 2-3 месеца. Известието за предстоящото събитие е надлежно оповестено и е подготвен информационен меморандум за финансовото и юридическото състояние на трезора. Интересът на продавачите е насочен главно към чуждестранни клиенти – институции, които биха желали да разширят влиянието и позициите си в Югоизточна Европа, разказаха запознати.

300 млн. евро е цената, която съпругата на Кюлев – Весела, иска да получи за всички акции на банката. Към края на миналата година акционерното участие в банката беше разпределено по следния начин: ДЗИ АД – 50,09%, Банк Аустрия Кредитанщалт – 24,97%, други юридически лица – 24,44%, физически лица – 0,5%. Според банкови експерти в действителност за банката на покойния Емил Кюлев биха могли да се получат не повече от около 150 млн. евро, и то само ако финансовият оглед (дю дилижънс) покаже добри резултати. В момента за дю дилижънс на бул. „Дондуков“ са влезли експертите на унгарската ОТП. Техният интерес беше официално оповестен във вторник от вицепрезидента на унгарската група Ласло Волф на пресконференция в Будапеща. ОТП регистрира доста активна политика за присъствие в Централна и Източна Европа. Затова никак не е чудно участието им на търга за банката на Кюлев. Унгарците обаче са решили да действат много внимателно и да не търсят сделка на всяка цена, научи „Стандарт“ от добре осведомен източник.

Същевременно от пресофиса на „Нове холдинг“ на Васил Божков отрекоха бизнесменът да участва в процедура по покупка на ДЗИ Банк.

Валерия Стойкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *