В севернокорейския космически център е подготвена ракета-носител, която ще изведе в орбита изкуствен спътник

По лично разпореждане на младия ръководител Ким Чен ун, за първи път бе разрешено на 50 чужди кореспонденти да пристигнат със спецален влак в новия космически център.
Севернокорейският космически център „Тончан-ни“ изглежда доста пуст и самотен в репортажите на чуждестранните журналисти, допуснати там през уикенда. Решението за чуждестранни камери и журналисти е категоричен белег,  че Пхенян не само ще изстреля ракетата си, но и ще изведе наддаването в хода на преговорите, във формат 6-странни или само с отделни държави по-късно на ново, по-грубо ниво. Макар че говорителят на космодрума заяви:
Този проект беше подготвен преди време във връзка с рождения ден на нашия президент Ким Ир Сен и нямаме намерение да го използваме с провокативни цели, светът с право се опасява от непредвидими грешки.
„Сияйна звезда“ може да събере информация за реколтите, горите и природните ресурси на Северна Корея, но и носи риска да задейства защитните противоракетни системи на Япония и Южна Корея, които вече са на позиции. Дори и да няма разрушителни намерения този път Пхенян, заради нечуваните празници, които замисля по повод 100 годишнината на Ким Ир Сен, има прецеденти, които с основание плашат страните в района.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *