Газпром взима 50% от българския Южен поток

Руският монополист Газпром взема дял от 50% в смесеното дружество за изграждането на газопровода Южен поток през територията на България, съобщи РИА Новости.
Тръбата трябва да пренася руския газ до южна и централна Европа. Смесеното дружество Южен поток България АД е създадено при визитата на руския премиер Владимир Путин в София през ноември тази година. Компанията трябва проучи, изгради и управлява българския сектор от газопровода.
По тръбата на Южен поток ще текат до 63 милиарда кубически метра газ годишно. Източник на доставките ще бъдат находища в Русия и централна Азия. Предвижда се първите доставки за Европа да бъдат осъществени през декември 2015 г.
Междудържавни споразумения с Русия за изграждането и експлоатирането на тръбата са подписани освен с България и със Сърбия, Гърция, Унгария, Словения, Хърватска и Австрия. Общият проект за тръбата трябва да бъде готов до февруари 2011 г.
Начинанието се финансира от инвестиционна компания със специално предназначение, в която участват Газпром и италианската фирма Eni, а от тази година и френската EdF.

tmp = Get_Cookie(„article_fontsize“);
if(tmp != null && tmp > 9) {
document.getElementById(„contenttext“).style.fontSize = tmp + „px“;
document.getElementById(„contenttext“).style.lineHeight = (parseInt(tmp) + 4) + „px“;
}

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *