„Газпром“ не разреши на Казахстан да продава газ директно на Европа

„Газпром“ не се е съгласил да промени схемата на доставки на казахстански газ в Европа както Астана поиска от Москва още през април.

Астана е поискала от Москва да преразгледа договорите за транзитиране, за да може Казахстан сам да продава на Европа 10-15 милиарда кубически метра газ годишно. Според „Газпром“ и дума не може да става за преки продажби на европейците. Сега на руската граница казахстанското синьо гориво се купува от дъщерната структура на монополиста – германската „Зед Ем Ве“.

„Газпром“ се е съгласил да се премине изцяло към европейската формула за ценообразуване при покупката на гориво от Казахстан. Сега при тези условия монополистът купува от 6 до 7 милиарда кубически метра газ годишно. Още 3 милиарда кубически метра газ се продават по цената, обвързана с цената за Украйна, която е с 20 на сто по-ниска от европейската. Така че в крайна сметка има поскъпване само на 3 милиарда кубични метра газ годишно.

В началото на 2008 година Узбекистан, Казахстан и Туркменистан информираха Газпром, че ще му продават гориво само по „формулни“ цени, а не по договорените в дългосрочните договори. Руският монополист се съгласи с предложението, тъй като препродава по-голямата част от средноазиатския газ в чужбина.

Комерсант
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *