Газпром спря доставките за Украйна

Руските доставки представляват около 30% от общото потребление на газ в Украйна. Снимка: Corbis

Русия започна да спира газопроводите, които осигуряват доставки за Украйна, след като и последните разговори между двете страни относно повишаването на цената на горивото се провалиха, съобщи ВВС.

Спорът възникна, след като Украйна отказа предложението на Русия за четворно увеличение на цените на газта.

Владимир Путин направи оферта към Киев в последната минута за тримесечно замразяване на цените, ако след това Украйна се съгласи да плаща по новите тарафи. Киев обаче отхвърли предложението и руската държавна компания Газпром започна да спира доставките на газ в неделя сутринта.

Кризата разпали страхове, че руският износ на газ към Западна Европа може да бъде засегнат от спора с Украйна, тъй като по-голямата част от горивото минава през украински газопроводи. Москва обаче твърди, че няма да има нарушения в доставките в Европа.

Правителствата на страните-членки на евросъюза организираха среща на експертите от газовата промишленост в Брюксел, на 4 януари, на която ще обсъдят ситуацията.

В момента Украйна плаща по 50 долара за 1000 кубични метра газ. Газпром иска да увеличи цената до 230 долара.

Руските доставки представляват около 30% от общото потребление на газ в Украйна. Загубата им ще бъде истински проблем през зимата. Според специалисти за отопление могат да бъдат използвани и доставки от други места, но промишлените потребители най-вероятно ще пострадат доста.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *