ГЕРБ да не се прави на умряла лисица за мутантите

ГЕРБ буквално се направи на умряла лисица с йезуитската идея да наложи мораториум за лабораторно отглеждане на ГМО. По този начин те  въвеждат гражданите в абсолютно заблуждение, че са възпрепятствали отглеждането на ГМО в страната. Истината е съвсем друга. С идеята за този мораториум те постигат няколко цели. Хвърлят прах в очите на хората и си правят героичен пиар на борци срещу злото. Но най-лошото е, че ще възпрепятстват провеждането на научни изследвания. Последното е особено опасно и бих казала, примитивно като решение, защото обрича страната на липса на свежа актуална и свежа информация по отношение на ГМО, като се има предвид, че лабораторни изследвания се провеждат в цял свят. 
Пет години мораториум означава, че няма да остане учен, който да е в час с проблема, заплашващ да се разраства все повече. Във времето, когато информацията е най-скъпото нещо, да обречеш нацията си на невежество сочи две неща. Или означава, че не познаваш принципите, които гарантират националната сигурност, или – че служиш на чужди корпоративни интереси, защото най- големите страни в света не само отглеждат ГМО, но и правят непрекъснати изследвания. А как България ще отговори на подобни провокации и заплахи, идващи отвън, ако няма адекватни учени, които да знаят за какво става въпрос.
 И още нещо. Дори и на първолаците в държавата им стана ясно, че изходът от казуса ГМО не е в това дали ще падне тоталната забрана. Така не се решава въпросът, защото и без това в ЕС е забранено отглеждането. Това, което ние трябва да направим, е да измислим такива правила, че който и да поиска в бъдеще да отглежда мутанти, да няма икономическа изгода от това. Едно от тези решения е искането да се върне в текстовете на бъдещия нов закон 30-километровата буферна зона около Натура 2000. Стане ли това, няма да има фермер, който да се хване да отглежда ГМО, защото няма да има никаква полза. Парцелите ще бъдат толкова малки, че няма да има смисъл да прави каквато и да било инвестиция.
Точно това обаче управляващите правят всичко възможно да избегнат. Кой знае още какви популистки врътки ще насътворят, докато проектът  влезе на второ четене в зала. Само и само да отклонят обществената будност от същината на проблема. И още – има нещо много подозрително в тази позиция, която веднага трябва да ни накара да застанем нащрек. Дали пък не се подготвя почвата да се отглеждат чужди сортове мутанти на наша територия, след като депутатите се канят йезуитски да въведат забраната за български научни изследвания върху ГМО?!
 

Светлана Трифоновска, pari.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *