Германия готви строг закон за фракинга за шистов газ

Германското правителство подготвя строг закон за фракинга за шистов газ. Очаква се новите правила да включват забрана на фракинга в райони, където водните басейни са защитени, както и предварителни проверки за издържливостта на околната среда.

Управляващата широка коалиция обеща в коалиционното споразумение да създаде правна рамка за фракинга – технологията, довела до бума на шистов газ в САЩ.

Т.нар. хидравличен фракинг представлява инжектиране на вода и химикали под налягане в почвата. Голяма част от германското население е против този метод заради опасения за околната среда и най-вече за замърсяване на питейната вода.

„Ройтерс“ припомня, че технологията е била използвана десетилетия наред в Германия за извличане на газ от големи дълбочини. През последните две години обаче има мораториум и не се издават нови разрешителни.

Министърът на икономиката и енергетиката Зигмар Габриел е описал планираните нови правила в писмо от 23 май до председателя на бюджетната комисия в Бундестага Гезине Льоцш (от Левицата). „Целта е тези правила да се финализират през идните седмици“, пише в писмото. Освен това е планирано проектозаконът да е готов за одобрение от правителството преди лятната ваканция.

В коалиционното споразумение между Християндемократите на Меркел и Социалдемократическата партия на Зигмар Габриел, в частта за фрактинга се споменава „значителен потенциален риск“ и се отхвърля използването на химикали. В писмото на Габриел обаче това не е уточнено.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *