Германия ни праща експерти за съдебната система и енергийните проекти

„В тази нелека икономическа обстановка България има нужда от подкрепа и Германия е решена да помогне с каквото може“, заяви Меркел след разговорите.

Тя посочи, че вижда напредък в борбата с корупцията и организираната престъпност.

На срещата двамата са обсъдили „Южен поток“ и членството на България в Шенген. Борисов е представил идеята си за построяване на газов хъб във Варна, от който газът да бъде поет от ЕС при създаване на общ енергиен въпрос. Тази тема обаче ще бъде обсъдена на срещата на ЕС в четвъртък.

От своя страна Меркел е заявила, че ЕС не се е отказал от газопровода „Южен поток“ и затова диалогът с Русия трябва да продължи.

Германският канцлер обаче не е отговорила конкретно дали ще се ангажира с подкрепа за България Брюксел да компенсира по някакъв начин финансовите щети от прекратяването на проекта. Тя споменала само, че са сключени множество договори и най-важното сега е да се разгледа много внимателно юридическата страна на въпроса, която да се реши със спазването на европейските правила. Борисов е поискал да се отпусне още една година срок за усвояването на еврофондове от последната бюджетна рамка по подобие на страните от Вишеградската тройка.

Меркел не се е ангажирала с нищо конкретно, но е обещала на Европейския съвет да подкрепя исканията на България и да види какво може да се постигне.

На многократно запитване какви са разликите между Южен и Северен поток, тя не отговорила. По принцип обаче Русия е получила отстъпка за строежа на Северен поток от Европейската комисия, докато за Южен поток Москва не е искала такава.

„Третият енергиен пакет, който предвижда диверсификация на източниците на енергия, трябва да се спази“, заяви Меркел след срещата.

Борисов пък посочи, че истинската диверсификация ще дойде от разработването на газовите находища в Черно море.

Що се отнася до Шенген Берлин и там засега не дава никакви гаранции за бързо решаване на проблема с членството. Борисов е изброил всички трудности пред България с бежанската вълна и огромните ресурси, които страната харчи за сигурността на границата.

„Огромни ресурси се харчат, а българите се държат изключително толерантно с тези хора. И затова считам, че що се отнася до условията на Шенген, особено по въздух и вода, България е изправна и се надявам до март месец да убедим Европейския съвет в това „, заяви Борисов.

Меркел от своя страна заяви, че дали морските и въздушни граници ще бъдат вдигнати, ще се реши едва през февруари, когато се видят и следващите доклади на механизма за наблюдение на България и Румъния от ЕС. Тя посочи, че е видяла напредък в борбата с корупцията и организираната престъпност и решимост на това правителство да я продължи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *