Глад за ”мърчандайзъри”

Недостиг на работна ръка се усеща в сектора на бързооборотните стоки. Там има липса на т.нар. „мърчандайзъри” (мениджър на склад), които помагат на самите производители да подредят стоката си в различните вериги, каза Надя Василева – регионален директор на трудовата борса „Манпауър България”.
Търсещите работа са нискоквалифицирани, тъй като към момента именно те са без работа, но има търсещи работа във всички нива, коментира Василева пред „Фокус“. Излишък на работна ръка се отчита в строителните фирми и в недвижимите имоти. Там бизнесът е намалял и фирмите са се освободили от доста кадри в тази област и дори от цели производства. Работодателите са станали много взискателни за всякакъв вид длъжности, каза регионалният директор.
Това, което се търси напоследък от работодателите, е лоялност, да се прави повече с по-малко усилия и средства, многофункционалност на един кадър и иновация от негова страна – как да помогне на своя работодател да бъде по-успешен, по-печеливш и да му помогне по-бързо да излезе от кризата.
Според Василева някои от кандидатите, които търсят работа, доста бързо са се ориентирали в обстановката на икономическа криза. Но част от по-младите кандидати все още са с надеждата, че няма да започнат работа за по-малко от 1000 лева.
„Според мен много по-добре е да работим някаква работа и да си запазим уменията, а не да седим и да чакаме нещо да се случи. Самите работодатели като забележат една дупка в CV-то – т.е. вие какво сте правили от тази до тази дата, не буди добро впечатление у тях. Те го отдават на това, че съответно кандидатът не е достатъчно инициативен”, каза Василева. Тя посочи, че ако има такива периоди, те трябва да се използват за повишаване на езиковите умения. Това е изключително важно, тъй като напоследък много рядко се търсят кадри без знание на език, заяви Василева. По думите й тези дупки трябва да се използват за повишаване на квалификацията, за да могат самите кандидати да повишават своите умения или да развиват други. Това ще им помогне да станат много по-конвертируеми на пазара на труда, защото това е нещото, което би ги направило по-добри и по-продаваеми, заключи регионалният директор.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *