Гласуват бюджета на Здравната каса и общественото осигуряване

Днес парламентът ще обсъди на второ четене законопроекттите за бюджета на държавното обществено осигуряване и за Националната здравноосигурителна каса за 2014 г.

При гласуването на първо четене депутатите приеха увеличаване на максималния осигурителен доход от 2200 на 2400 лв., както и увеличаване на минималните осигурителни прагове по основните икономически дейности и професии средно с 2,6%, припомня вестник „Стандарт“.

Запазва се възрастта и осигурителния стаж за пенсиониране по чл.68 от КСО на нивата от настоящата година, възстановява се осъвременяването на пенсиите („швейцарско правило“)от 1 юли 2014 г., резултативно се увеличава таванът на пенсиите от 770 лв. на 840 лв. и се увеличава размерът на обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2-годишна възраст от 310 на 340 лв.

Като втора точка от дневния ред на извънредното заседание е предвидено депутатите да обсъдят на второ четене Законопроекта за бюджета на НЗОК.

В текстовете, приети на първо четене, се предлага балансирано бюджетно салдо, каквото е било прието и с бюджета за 2013 г. Разходите и трансферите са разчетени в размер от 2 823,1 млн. лв. Тази сума е по-голяма със 112,8 млн. лв. от сумата на разходите и трансферите за настоящата 2013 г. Предвижда се резервът на НЗОК за 2014 г. да е с 10.5 млн. лв. повече от тази година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *