Големите динамики тази нощ бяха при петрола

Еврото продължава да натиска долара и към този час курсът на обмяна е $ 1.2848. Индексите на европейските борси отвориха с повишения.  FTSE 100 INDEX расте с 0.7% до 5 702 пункта.  DAX INDEX расте с 1% до 6 241 пункта. CAC 40 INDEX добавя 1% до 3 236 пункта.
Тези позитивни сантименти на борсите избиват въпреки негативните корпоративни новини, които вещаят нова вълна на безработни. Френската Novartis обяви намерение да съкрати близо 2 хил. работни места. Шотландската банка Royal Bank of Scotland също обяви подобна инициатива, като през следващите три години смята да уволни 4 450 души.
Резки обрати в търговията с петрол. Еврото с триумф над долара. При акциите оптимизмът доминира. Това е равносметката от изминалата нощ и от течащата в момента търговия в Азия.
Търговията с акции на нюйоркската фондова борса все пак приключи на положителна територия в четвъртък. След неувереното начало с доминиращ негативизъм, индексите намериха сили, за да завършат над чертата. Инвеститорите се успокоиха от сигналите, които пристигнаха от Европа след успешните аукциони на държавни облигации, събрали € 22 млрд. за нуждаещите от свежи пари държави, макар че ентусиазмът от това бе охладен от неприятни новини за ново рязко покачване на прясно безработните в САЩ.
Азиатската сесия протича предимно на положителна територия, като отново причина за това е успокоение от успешните аукциони на испански и италиански дълг вчера. Традиционно азиатските инвеститори са фактор в европейската икономика и позитивните новини от Стария континент обикновено мултиплицират положителния си ефект и в борсовата търговия в Токио, Хонконг и Пекин.
NIKKEI 225 расте с 1.11% до 8 478 пункта.  HANG SENG INDEX спада с 0.03% до 19 089 пункта. CSI 300 INDEX потъва с 2.16% до 2 382 пункта.
Сред възможните причини за негативния резултат от търговията в Пекин е новината, че валутните резерви на Китай са спаднали през четвъртото тримесечие на миналата година. По данни на централната банка в края на годината равнището на резервите е $ 3.18 трлн., което е увеличение спрямо резултата в края на 2010 година, когато форекс-резервите бяха за $ 2.85 трлн. Все пак прави впечатление, че през времето от октомври до декември са се стопили резерви за около $ 100 млрд. , като само през декември са били отписани активи в чуждестранна валута за $ 40 млрд.
За инвестиращите в Азия важна новина поднесе и Централната банка на Южна Корея – The Bank of Korea. Тя съобщи, че ще запази на досегашното й ниво от 3.25% основната лихва, но предупреди, че е възможно скоро да пристъпи към намалението й. Причина за това е притеснението, че външните шокове от глобалната икономическа криза може да се отразят негативно върху местната икономика.
Големите динамики тази нощ бяха при петрола. Фючърсите за доставка на лек американски петрол през февруари поевтиняха с повече от 1% под $ 100 за барел, като това се случи в самия край на американската сесия. Котировките се смъкнаха до $ 99.10 за барел, което е с $ 1.77 по-ниско от нивото, на което стартира отвъдокеанската сесия. Към този час контрактите успяват да възстановят позиции до $ 99.98 за барел лек американски петрол и $ 111.97 за барел от сорта брент, който е по-важен за потребителите в Европа.
Анализатори обясняват спада с невъзможността на пазара да поддържа твърде дълго високите котировки от близо $ 103 за барел. До тях се стигна заради страхове от петролно ембарго над Иран. В случай, че бъде наложено такова, първите засегнати ще са Гърция, Италия и Испания, на които ще им бъдат нужни месеци, за да намерят алтернатива на доставките. Ето защо най-вероятно петролно ембарго няма да бъде налагано поне в близката половин година.  Освен това индийски министър бе цитиран вчера да казва, че въпреки санкциите на САЩ, Индия ще продължи да купува ирански нефт.
На валутните пазари еврото триумфира с ръст над долара, за което му помогнаха както успешните аукциони на дълг от закъсали в дългове страни от еврозоната, така и самочувствието, с което шефът на Европейската централна банка вчера отби критиките към институцията и даде да се разбере, че нещата в Европа са под контрол.
* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *