Големите финансови институции искат създаването на „лоша банка“

Най-големите международни финансови институции приканиха финансовите министри на страните от Г-20 да създадат т.н. „лоша“ банка, която да закърпи проблемите във финансовата система, предаде MarketWatch.
Искането е изложено в писмо от Института за международни финанси (ИМФ) изпратено до британския министър-председател Гордън Браун.
Институтът за международни финанси е единствената глобална асоциация на финансови институции, в която членуват най-големите инвестиционни и търговски банки в света, както и водещите застрахователни и инвестиционни дружества.
Критиците на модела на „лошата“ банка шеговито нарекоха това писмо „поредната бележка за откуп на икономиката“, защото според тях изкупуването на проблемните ценни книжа от една изкуствено създадена „лоша“ банка е прекалено скъп и рискован начин за разрешаване на проблема.
„По този начин финансовият сектор държи икономиката на САЩ като заложник“, смята Винс Рейнхарт, бивш президент на Федералния резерв. „И няма да я освободи, докато правителството не извади финансовите институции от капиталовата дупка, в която са изпаднали“, добави още той
Членовете на ИМФ искат Гордън Браун и неговите колеги от Г-20 да убедят администрацията на американския президент Барак Обама да учреди „лоша“ държавна банка. Според тях най-доброто място за реализирането на този модел е САЩ, защото глобалният подход би бил неуспешен.
„Лошата“ банка ще купува т.н. „токсични“ активи – жилищни ипотеки и ценни книжа базирани на ипотеки – от банките на по-висока от текущата им пазарната цена. В момента частните инвеститори отказват да купуват тези активи по цени, които са приемливи за банките. В резултат на това много банки имат огромни празнини в своите счетоводни отчети.
От ИМФ смятат, че икономиката ще пострада много по-сериозно, ако не бъде бъде създадена подобна „лоша“ банка.
През месец февруари финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър бе на път да одобри подобен план, но впоследствие се отказа. Вместо това той предложи създаването на публично-частен фонд, който да изкупува лошите активи на банките. Подробностите по този план остават неясни, като обратът в позицията на Тимъти Гайтнър бе посрещнат със силни разпродажби на фондовите пазари.
През миналия месец Конгреса на САЩ даде ясен сигнал, че не е склонен да отпуска повече средства за банките, след като във финансовия сектор бяха налети 700 млрд. долара, съгласно спасителния план разработен от бившия финансов министър на САЩ Хенри Поулсън и приет от Конгреса през есента на 2008 г.
В момента обществеността в САЩ е раздразнена от неуспеха на този план и е на мнение, че банкерите, които са създали тази криза, са наградени, вместо наказани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *