Горанов не отрече, че може да има процедура за свръхдефицит срещу България

Възможно е срещу България да бъде стартирана процедура за свръхдефицит. Това призна министърът на финансите Владислав Горанов на пресконференция след извънредно заседание на Министерски съвет, предаде „Фокус“.

По думите му страната ни ше обясни на Брюксел от какво се е породил и ще предприемем необходимите стъпки максимално бързо националните публични финанси да бъдат вкарани в рамката на 3 %, което договорът за функциониране на ЕС изисква.

„Още в края на 2013 г. предупреждавахме, че приходната част се планира много оптимистично, без да се съобразяват тенденциите и възможностите на икономиката. Разчиташе се на увеличение на събираемостта, добра тема, на която и ние ще разчитаме. Но, се разчиташе в такива обеми, в които още тогава беше ясно, че бюджетът се планираше с огромно напрежение в приходната част. Понастоящем, на база на анализите, които са правени от администрацията на Министерство на финансите и приходните агенции, се запазват последните оценки за очакваното неизпълнение на приходите в размер на 1,61 милиарда лева – приблизително 1,3 на 100 от прогнозния БВП. Най-голямо влияние има неизпълнението на ДДС, а от него най-голямата стойност е неизпълнение на ДДС от внос. 670 милиона лева се очаква неизпълнение от ДДС. По отношение на акцизите очакваното неизпълнение за 2014 г. е с около 318 милиона лева. От корпоративните данъци на годишна база се очаква около 79 милиона лева по-малко спрямо заложения в края на 2013 г. ръст на този данък”, поясни министърът.

„През годината се наложи актуализация на бюджета на НЗОК, която беше направена за сметка на разходите на министерствата. Във връзка със създаването на Фонда за растеж допълнително бяха порязани разходи на министерства, а за някои от тях възникват проблеми, които довели до натрупване на просрочени задължения. Това е некоректно от гледна точка на комуникацията между държавата и бизнеса и не бива да се прехвърлят проблемите от грешното планиране през 2014 г. към 2015 г. със самоцелно гонене на ниски нива на касов дефицит”, заяви Владислав Горанов.

Според него промяна в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс въвежда правото декларации да бъдат подавани с персонален идентификационен код. „От 2004 г. насам е дадена възможност за подаване на декларации по електронен път чрез електронен подпис. Само 14 % от декларациите са подадени с електронен подпис. С промяната ще дадем възможност всеки, който желае, да получи такъв код безплатно от приходната агенция и да може да подава своята декларация с този код, без електронен подпис”, посочи министър Владислав Горанов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *