Готвят големи санкции за злоупотреби с европари

Големи санкции при извършване на злоупотреби с европейски средства предвижда нова методика за финансови корекции при усвояването им, съобщи в Габрово министърът по усвояването на европейските средства Томислав Дончев.
Текстът на Методиката е подготвен и ще бъде приет на следващото заседание на Министерския съвет, информира Дончев. В нея се предвиждат, когато бъдат открити нарушения, да се налагат корекция в размер от 2 до 100 % от стойността на поръчката.

Целта е общините, допуснали нарушения, да възстановят от собствения си бюджет неправомерно направените разходи, обясни министърът.

По думите на министъра новата методика ще позволи да се поднови работата по спрените заради нарушения проекти. При тях министерството ще наложи финансова корекция на бенефициента и проектът ще продължи да се реализира.

Днес министърът по усвояването на европейските средства Томислав Дончев и министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев са на посещение в Габрово, където посетиха новия дом за хора с физически увреждания. Домът е изграден с 1,5 милиона лева по оперативната програма „Регионално развитие“, както и зала „Възраждане“, която се обновява с 5 милиона лева по същата оперативна програма.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *