Грийнспан: Стабилизирането на имотния пазар не е далеч

Бившият председател на Федералния резерв Алън Грийнспан е говорил на конференция организирана от Deutsche Bank в Токио по въпросите на американския имотен пазар. Според бившия топ банкер, имотният сектор ще започне да се възстановява още в края на тази година, след като запасите от непродадени къщи вече намалява.
„Едва ли ще е преди началото на 2009 г., когато ще видим по-бързо покачване в цените на имотите“, коментирал е Грийнспан. „Във всеки случай стабилизацията ще дойде много по-рано“, продължава той.
Грийнспан е коментирал също, че ще разберем истинския мащаб на кризата чак след като приключи, като според него загубите ще са повече от първоначално очакваните. Днес анализатори от Ройтерс пък предвиждат общите отписани активи в САЩ да достигнат $500 млрд., което е двойно повече от първоначалните изчисления. Грийнспан е определил днешната кредитна криза, като най-тежката за последните 50 години.
„Не можем да очакваме пълно стабилизиране на капиталовия пазар преди да видим ясен сигнал, че сме достигнали дъното на имотния сектор“, коментирал е икономист от Societe Generale пред Bloomberg. „Ако Грийнспан е прав, то икономиката ще продължи да изостава поне до последното тримесечие на 2008 г.“, продължава той.
Сегашният председател на ФЕД Бен Бернанке и колегите му централни банкери на няколко пъти предупреждаваха за сериозността на кризата в имотния сектор и отраженията й върху останалите сфери на икономиката.
„Веднага щом пазарите започнат да се стабилизират, а развитите икономики не са изпаднали в по-тежка рецесия, вярвам че бързо ще възстановим първоначалните си нива на икономически растеж“, коментирал е Грийнспан. „Ще бъде бавно и нерешително в началото, но ще се случи скоро“, продължил е той.
Състоянието на имотния пазар е тясно свързано с финансовите пазари като цяло, заради сложната им връзка посредством ипотечните облигации и други сложни деривати. Средната цена на американските имоти е паднала с 8.7% за една година (февруари 2008 спрямо февруари 2007 г.), което е невиждан рекорд от 40 години насам. Според банкерът, инфлацията в САЩ ще се запази около текущите нива на 4%, като нейно покачване можем да очакваме, чак когато икономиката започне да се възстановява.
Довечера (21:00) на дневен ред ще излезе протоколът от последното заседание на ФЕД (18 март), от което ще стане ясно защо институцията гласува само 0.75 процентни пункта лихвено съкращение, след като пазарът очакваше пълен процентен пункт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *