Гръцката икономика се представя по-добре от очакваното през 2015 г.

През четвъртото тримесечие гръцката икономика е отчела минимален ръст от 0,1% спрямо третото тримесечие, сочат ревизираните данни на статистическия институт на южната ни съседка Elstat. Първоначалните данни бяха за свиване на брутния вътрешен продукт от 0,6 на сто.

Спрямо четвъртото тримесечие на 2014 година БВП на Гърция намалява с 0,8 на сто при първоначални изчисления за 1,9 на сто, съобщават още от службата.

През третото тримесечие гръцката икономика отчете спад от 1,2% на тримесечна и от 1,7% на годишна база.

Ревизираните данни, които обаче все още са предварителни, показват, че икономиката на Гърция ще се свие по-малко от очакваното – в рамките на 0,3%, а не с 0,7%, коментира Никос Магинас, икономист в централната банка на южната ни съседка, цитиран от Ройтерс. По негови думи това е доста по-близо до пазарните очаквания спрямо предишните изчисления.

През четвъртото тримесечие гръцката икономика вече не усеща толкова силно подкрепата на туризма, но позитивно влияние оказват вътрешното търсене – инвестициите и потреблението, категоричен е Магинас.

Данните на Elstat, публикувани на сайта на агенцията, показват още, че в периода октомври – декември на тримесечна база вътрешното потребление се повишава 0,4%. Вносът расте с 11%, докато износът намалява с 0,4% спрямо предходното тримесечие. Данните показват още, че инвестициите са с 20,4% повече спрямо периода юли – септември 2015 година.

На годишна база инвестициите растат с 5,7%, но потреблението се свива – макар и с минималните 0,1%.
В последните три месеца вносът се свива по-бързо от износа – с 12,5% спрямо 8,8 на сто.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *