Гръцка трагедия – кой е героят?

 
 

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Гърция – проблемното дете

Европа е изправена пред опасна криза, за която не е подготвена, твърдят реномирани американски икономисти. Те са единодушни, че кризата в Гърция заплашва с катаклизъм еврото и застрашава съседни държави като България.

 

 
В навечерието на новите икономически мерки на гръцкото правителство за намаляване на държавните разходи американски икономисти тръбят, че това не е правилният начин за преодоляване на кризата. Те препоръчват заем от Международния валутен фонд /МВФ/, за да се избегне опасността от срив на световното икономическо възстановяване. Повечето американски икономически анализатори намират дефекти в основите на финансовата идеология на ЕС, които не позволяват да се намери бързо и ефективно решение за Гърция. А всяко забавяне създава многобройни опасности за еврозоната и еврото и носи сериозни рискове от финансово заразяване на съседните на Гърция държави.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Нещата не могат да се оправят от само себе си
Връщане към 30-те
Опасността не идва само от Гърция, твърди бившият главен икономист на МВФ Саймън Джонсън, сега член на елитния вашингтонски институт за международна икономика „Петерсън”. Испания, Португалия, Ирландия, Италия, дори Австрия и Белгия са също застрашени от дългове. „Ако проблемите не бъдат решени бързо и ефективно, икономиката на Европа ще дерайлира – с много сериозни последици за останалите части на света”, пише икономистът в публикуван вчера анализ.
Джонсън е на мнение, че повикът на ЕС за строга фискална политика в Гърция няма да помогне да се разреши кризата – все по-голямото намаляване на държавните разходи просто ще изпрати хората на улицата, твърди икономистът. „Това е връщане към 30-те години, когато всяка държава е разчитала само на себе си”, добавя той.
Липсата на обединен подход за преодоляване на кризата тревожи дори най-успешния световен инвеститор Джордж Сорос: „Може да изпаднем в ситуация, каквато е имало през 30-те години: всяка държава сама за себе си, финансов и търговски протекционизъм и – като следствие от всичко това – разпад на световната икономика”, каза финансовият гений в интервю за СиЕнЕн.
Ще пожертват ли Гърция заради политически игрички?
ЕС се бави, оставя да тече „несъстоятелният” германски дебат за отпускане на заем за Гърция, изчаква нещата да се оправят едва ли не от само себе си, твърдят водещи американски икономисти. Според тях най-доброто решение би било намесата на МВФ, който може да отпусне необходимите на Гърция пари и така да осигури спазването на фискална дисциплина – само че без драконовите мерки, искани от Брюксел, които може да завършат с политически размирици.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Само МВФ може да помогне?
Но въпреки че директорът на МВФ Доминик Строс-Кан декларира готовността на институцията да помогне на Гърция, шансовете да бъде допусната намеса на фонда са малки. Причините? Политическата конкуренция във Франция между Никола Саркози и Строс-Кан, който е вероятен президентски кандидат, няма да допусне водеща роля на МВФ в Гърция, пише Саймън Джонсън. Германската канцлерка Ангела Меркел пък има свои причини да не желае намесата на МВФ: тя извършва маневри, за да осигури на германец ръководния пост в Европейската централна банка /ЕЦБ/. Ако МВФ започне да помага на по-слабите членки на ЕС, това ще означава критика за задаваните от Франкфурт методи и идеология на ЕЦБ – силно евро и ниска инфлация, които се оказват неподходящи в условията на криза.
Горчив хап
ЕЦБ не е добра алтернатива на МВФ с неговите уникални експертиза и програми, насочени към измъкването на държави от ръба на финансовия колапс, пише Саймън Джонсън. А отпускането на пари за Гърция директно от Франция или Германия ще е просто непрактично, тъй като ще е неприемливо за данъкоплатците в тези страни и трудно за преглъщане за гърците, които вече ритат срещу амбициите за интервенции.
 

 

Соня Каникова,  Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *