Гръцко-турски газопровод ще пренася каспийски газ

Премиерите на Гърция и Турция – Костас Караманлис и Реджеп Тайип Ердоган откриха гръцко-турски газопровод с обща дължина 285 километра, по който ще се пренася природен газ от каспийския район, предаде ИТАР-ТАСС.

Газопроводът свързва турския терминал Караджабей с гръцкия град Комотини. Строителството на газопровода е на стойност 300 милиона евро. Планира се газопроводът да бъде продължен до Италия за доставка на природен газ от каспийския район към Западна Европа.

На първия етап от експлоатацията на гръцко-турския газопровод се предвижда по него ежегодно да се доставят от Турция в Гърция 500-750 милиона кубически метра газ. Постепенно мощността на газопровода ще бъде увеличена до 11,5 милиарда кубически метра газ годишно, от които около 8 милиарда кубически метра газ ще се пренасят транзитно през Гърция към Италия. Атина планира също да осъществява транзитни доставки на газ чрез отклонения от магистралния гръцко-турски газопровод към Албания и Македония. България също е изразявала интерес за снабдяване с природен газ през Гърция, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Строителството на газопровода между Комотини и италианското пристанище Отранто по суша и по морското дъно се предвижда да започне през 2008 година и да завърши през 2011 година. Сухопътната част от този газопровод ще бъде с дължина 590 километра, а подводната – 217 километра. Общата стойност на проекта ще надхвърли 1 милиард евро, като около 40 процента от сумата ще се финансира със средства на ЕС.

Церемонията по откриване на газопровода се състоя на мост над река Марица, по която минава границата между Гърция и Турция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *