Гърция няма да плати 1,6 млрд. евро на МВФ

Гърция няма да плати вноската по дълга си в размер на 1,6 млрд. евро към Международния валутен фонд (МВФ) днес вечерта, когато изтича срокът за това, съобщи за Reuters служител на гръцкото правителство. Новината бе потвърдена пред британския The Financial Times от министъра на икономиката, инфраструктурата, морските дела и туризма Георгиос Статакис.

Вчера изпълнителният директор на МВФ Кристин Лагард заяви, че е готова да уведоми Съвета на Фонда своевременно за неплатежоспособността на Гърция. „Ако няма превод към МВФ, това би означавало фалит, какъвто не се е случвал в историята на институцията никога с развита държава“, подчерта Лагард.

Днес, ако не изпълни ангажимента си и не плати дължимите 1.6 млрд. евро, Гърция няма автоматично да изпадне във фалит, а ще се превърне в неизряден платец като Зимбабве, Судан и Сомалия. След две години южната ни съседка може да бъде изключена от МВФ, ако продължава да не погасява задълженията си.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас каза снощи, че ще подаде оставка, ако на референдума в неделя бъдат подкрепени мерките на кредиторите.

„Ако гръцкият народ иска да продължи непрекъснато с плановете за съкращения, заради които няма да можем да вдигнем глава, ще уважим това решение, но няма да сме ние, които ще го реализират“, каза Ципрас на митинг в Атина. И отново призова да се гласува с „не“.

Засега не е ясно как точно ще реагира Европейската централна банка (ЕЦБ) и дали ще продължи подкрепата за ликвидността на гръцките банки, след като няма да действа програмата с помощите на МВФ, ЕЦБ и ЕС. На 1 юли е насрочено заседание на 19-те централни банкери от еврозоната и управителя на ЕЦБ Марио Драги по този въпрос.

Източници на Reuters съобщиха, че планът е да се запази механизмът за спешна ликвидност за гръцките банки до референдума в неделя, 5 юли. Ако блокира и този механизъм, Гърция остава без пари и ще трябва да въведе валута, паралелна или различна от еврото.

Ципрас обаче отхвърли вероятността за връщане към драхмата. „Не смятам, че техният план ще изхвърли Гърция от еврото, а че ще сложи край на надеждите, че в Европа може да има и различна политика“, каза той.

Вчера бе публикуван и въпросът на референдума: „Трябва ли да бъде прието предложението, което беше представено от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд при срещата на Еврогрупата на 25 юни 2015 г., включващо две части и представляващо цялостното им предложение?“ Прави впечатление, че в бюлетината отговорът „не“ стои над „да“.

Агенцията за кредитен рейтинг Fitch понижи оценката си за краткосрочния и дългосрочния рейтинги на четири гръцки банки до степен „ограничен фалит“. Това са National Bank of Greece (NBG), Piraeus Bank, Eurobank Ergasias и Alpha Bank. Понижението е от от ССС и С на RD (restricted default), а оценката за жизнеността им (VR) – от ССС на F. Основната причина за понижението са събитията от събота насам – отказът на правителството в Атина да продължи преговорите, банковата ваканция, контролът над капитали и особено рязкото намаляване на достъпа до депозити, засягащо фундаментална част от задълженията на банките. Допълнителни причини са изключително високият кредитен риск, както и слабите перспективи за възможност за възстановяване на вложени средства в случай на изпадане в несъстоятелност по плащане на държавни облигации от банките, за които се прави оценка, че са с много ниско качество на активите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *