Гърция ще получи нов транш от 8.5 млрд. евро, според „тройката“ икономиката се стабилизира

Тройката международни кредитори дадоха зелена светлина за изплащането на поредния транш в размер на 8.5 млрд. евро в рамките на втората антикризисна програма за Гърция. Правителството в Атина очаква парите в следващите седмици, след като траншът бъде одобрен от Международния валутен фонд и Еврогрупата, съобщават вестниците, цитирано от БТА.

Решението за транша трябва да бъде взето от Еврогрупата в началото на април. Вестник „Катимерини“ пише, че траншът е бил одобрен след постигнато споразумение с тройката от Европейската комисия, Европейската централна банка и МВФ преди два дни. Преговорите по него бяха тежки и продължиха седем месеца от септември миналата година. Предстои споразумението да бъде гласувано от парламента.

Екипът на „тройката“, която приключи проверките по прилаганата от правителството в Атина антикризисна програма, е излязъл със становище, че „реформите бележат напредък“ и че „икономиката на Гърция започва да се стабилизира“, но предупредил, че има опасност гръцките банки да имат нужда от доста повече средства от предвидените, за да се рекапитализират, като са препоръчали, че банките трябва много скоро да уредят проблема с необслужваните заеми, пише вестник „Нафтемборики“.

Вестник „Етнос“ цитира бившия премиер Георгиос Папандреу, който изразил резерви за постигнатото от правителството споразумение с кредиторите. След четири години на изолация Гърция се завръща на пазарите, обявява в заглавие вестник „Та Неа“, като се позовава на „Ройтерс“.

Вестникът отбелязва, че Гърция проучва възможността да пусне петгодишни облигации на стойност до 2 млрд. евро през първата половина на тази година, за да направи опит да се завърне на пазарите след четири години на изолация.

В материала се твърди, че първоначалните планове на правителството са били завръщане на пазарите през втората половина на годината, но това можело да стане по-рано. Високопоставен представител от гръцкото финансово министерство казал, че все още няма решение по този въпрос, но не било изключено Гърция да излезе на пазарите през първата половина на годината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *