Дават 1500 лв. за гледане на щраус

Фонд „Земеделие“ е заделил 15 млн. лв. за бизнеса с пернатите, чака проекти

„Не знаем за този вид подпомагане от фонда. По САПАРД може да се кандидатства, ако имаш ферма от 3000 щрауса. А толкова няма и във фермите в Европа“, каза председателят на Дружеството на щраусовъдите Косьо Рачев. У нас има 8 големи ферми, в които се гледат по 50-200 птици. Щраусовъдите от регионалните програми в Северозападна България, Родопите и Странджа Сакар получават облекчения като капиталова субсидия. Тя е в определен процент от кредита, като в Северозападна е 14%, а в Родопите и Странджа Сакар е 20%. Тези кредити са безлихвени и се поемат от фонда.

1500 лв. отпуска ДФ „Земеделие“ за покупка на щраус. 15 млн. лв. са заделени за щраусовъдите в рамките на инвестиционната програма „Животновъдство“, съобщи Ализан Яхова, зам. изпълнителен директор на фонда. Тя уточни, че още няма кандидати с проекти. Помощта е за купуване на птици, инвестиране в техника, купуване, построяване и реконструкция на помещения за отглеждане на птиците. Пернатите трябва да са до 6-месечна възраст. Изискването е за купуване на най-малко 10 щрауса. Срокът за издължаване е 32 месеца. От тях първите 8 са гратисен период, през който се плаща само лихва. Кредитът се осъществява пряко от фонда при 6% годишна лихва. Когато е свързан и с ново строителство, заемът минава чрез рефинансиране на търговска банка с 9% годишна лихва.

За 2004 г. е бил кредитиран само един проект за купуване на 11 щрауса на стойност 13 150 лева. Фермерът бил от Видинско и предсрочно си е погасил кредита.

Боряна Колчагова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *