Данъчните погват фиктивни дарения

Пускаме годишни декларации и с електронен подпис по интернет

Данъчните погват фиктивните дарения, с които хора се опитват да теглят пари от хазната. От началото на годината са подадени близо 22,8 хил. годишни данъчни декларации. Но близо 3000 от тях не са за доходи от 2006 г., а за по-ранни години, съобщиха от Националната агенция за приходи. В тях хората пишат, че са направили дарения, искат да ползват данъчни облекчения и държавата да им възстанови част от платените налози. Тези декларации ще се проверят, ще се направят и експертизи кога реално са подписани договорите за дарения. Ако има нарушения, ще се предават на прокуратурата. Вече няколко мними дарители са предадени на Темида.

Годишните данъчни декларации за извънтрудовите доходи от 2006 г. се подават до 16 април, защото 15-и е неделя. Ако декларацията се подаде и данъкът се плати до 31 януари, има 5% отстъпка. От следващата седмица декларацията за доходите ще може да се подава и по интернет с електронен подпис. От февруари декларации за данък печалба също ще могат да се подават по интернет.

Годишните декларации за доходите могат да се пращат и по пощите с обратна разписка. Вече е договорено декларациите да се приемат в 397 пощи, където направо ще се дава входящ номер. Така излиза по-евтино, отколкото формулярът да се праща с препоръчано писмо. Самото плащане на данъка може да стане по банков път, с пощенски запис или чрез интернет.

Стефан Кючуков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *