Демократите внесоха в Конгреса законопроект за засилване на контрола над финансовия сектор

Правителството на САЩ ще засили правомощията си при регулирането на финансовия сектор и дори ще може да закрива големи финансови компании, които застрашават стабилността на икономиката, предвижда законопроект, внесен вчера в Конгреса, предаде Ройтерс.
Представителите на Демократическата партия в Конгреса и правителството на Барак Обама одобриха закона, който цели да защити данъкоплатците от вероятността отново да трябва да плащат за спасяването на финансови компании, като налага на компаниите в сектора по-високи капиталови изисквания.
Според законопроекта ФЕД ще може да ограничава нивото на отпусканите кредити, да спира придобивания, да ограничава възнагражденията и бонусите и, в извънредни случаи, да налага на компании, които не поддържат определеното равнище на собствен капитал, да обявят несъстоятелност.
Документът вече е одобрен от Обама, който посочва в писмо до председателя на финансовата комисия към Камарата на представителите Барни Франк, че финансовата система не може да работи ефективно, ако финансовите структури и инвеститорите са сигурни, че правителството ще ги спаси от последствията на грешките им.
Комисията за финансови услуги на Камарата на представителите (долната камара на Конгреса) вчера гласува първите в историята правила за регулиране на дейността на хедж фондовете и други големи организации за частно управление на капитали.
Законът, който получи солидна подкрепа и от двете партии в Конгреса, цели да освети върху елитна група инвеститори, които досега избягваха правителствения надзор въпреки значителните активи, които управляват.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *