Джайлс Мерит: Излизане на Великобритания от ЕС ще разтърси световната икономика

Световната икономика може да претърпи огромни сътресения, ако Великобритания излезе от Европейския съюз, коментира пред „Хоризонт“Джайлс Меритот базираната в Брюксел организация „Приятели на Европа“.

„Сериозен“ е краткото определение на икономическия ефект от излизането на Великобритания от Европейския съюз. Световната икономика най-накрая е балансирана и намаляват рисковете от рецесия. Евентуалното излизане на Великобритания може да провокира много сериозен спад. Финансовите пазари са много волатилни в момента. Потребителското търсене намалява в световен мащаб. Ето защо смятам, че всеки, който оценява глобалната ситуация, започва да се тревожи, че „брекситът“ може да доведе до нов сериозен икономически спад в световен мащаб.

Излизането на Великобритания от Европейския съюз ще провокира Шотландия да напусне Обединеното кралство, прогнозира още Мерит.

От своя страна,Стефен Басбиот една от професионалните банкови организации във Великобритания припомни, че, ако Шотландия напусне Обединеното кралство, това не й гарантира членство в Европейския съюз:

Ние ще трябва да изчакаме до резултатите от референдума, защото ще има нови договори, които за които ще се водят преговори. Това реално може да отнеме няколко години. По отношение на финансовите пазари, ние ще трябва да потвърдим, че ще спазваме европейските правила, ако искаме базираните в Лондон компании искат да продължат да оперират в еврозоната. Това са различни регулации, договорени през годините. Те са част и от нашето присъствие в страните от Г-20.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *