Джейкъб Лю предупреди, че „фалит“ на САЩ ще доведе до замръзване на кредитния пазар и до срив на долара

Американскиятфинансов министър Джейкъб Лю предупреди, че ако не бъде постигано споразумение за повишение на тавана на държавния дълг до 17-и октомври и САЩ изпадне в неплатежоспособност (в „технически фалит“), това ще доведе до замръзване на кредитния пазар и до срив на долара на валутните пазари.

При този катастрофален сценарий, реалните американски лихви (лихвите на американските парични пазари) ще достигнат небето, заявиха от финансовото министерство.

Отлагането на решението за повишение на дълговия таван за последния момент ще навреди на домакинствата и бизнеса, докато негативните последици от евентуален „технически фалит“ на САЩ, които ще се изразят в много високи лихви и слаб икономически растеж, биха продължили дори едно поколение, се посочва в изявление на американското финансово министерство.

„Технически фалит“ на САЩ може да причини финансовакриза и икономическа рецесия, която може да бъде аналогична или дори още по-лоша на кризата от 2008-а година, заяви финансовият министър Джейкъб Лю.

Евентуално приоритетно плащане по държавните задължения (при обявяване на „технически фалит“) би било неприложимо, като министерството на финансовите на САЩ е напълно против подобен ход, подчерта той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *