Дмитрий Косарьов: Пеевски прикрива сделката на братя Велчеви и Спас Русев, а правителството и прокуратурата мълчат

Аз съм собственик на компанията „Виваком“.Аз съм основният акционер на компанията, собственик съм на 76% от акциите, 43% от които са собственост на моята компания Empreno, и 33% в момента се управляват от Nestor bank и са в баланса на компанията Crusher.

Това каза в специално интервю за TV7 руският гражданин Дмитрий Косарьов.Той нарече лъжа твърденията, че крайният бенефициент е Цветан Василев и допълни, че е имал готовност да предостави на българските власти всички документи, които потвърждават, че самият той е собственик на ВТБ Кепитал и че това е негова сделка.

Но по някакви неясни причини до ден днешен ние не сме получили от тях някакъв отговор и не са пожелали да се запознаят с тези документи.Дмитрий Косарьов опроверга и слуховете, че той представлява интересите на Константин Малофеев. Това изобщо не е вярно. Това е моя сделка. Аз съм единственият акционер на тази компания. Това е моя лична сделка, повтори той.Що се отнася до Константин Малофеев той посочи, че с него се познават отдавна и са в нормални, добри отношения.

Като невярна Косарьов определи и информацията, че ВТБ Кепитал има неплатени кредити и ще бъде продадена. Че ВТБ Кепитал подготвя такава сделка и че е готова да продаде акциите на Виваком той е научил от пресата. Тогава е предложил рефинансиране на сделката, но ВТБ не е отговорила на това.

Кредитът в размер на 150 милиона евро трябваше да бъде върнат на 22 май тази година, но ВТБ Кепитал едностранно продължи срока на кредита и в настоящия момент кредитът фактически не е просрочен, каза той и допълни:

Освен това ВТБ Кепитал организира напълно непрозрачен и от наша гледна точка напълно незаконен аукцион, на който иска да предложи гаранцията по този кредит. Напълно незаконен и напълно мътен, непрозрачен аукцион, в който участват четири фирми, три от които са просто статисти, а четвъртата фирма е съвместно предприятие на братята Велчеви и Спас Русев, която трябва да победи. В резултат на това компания на стойност повече от милиард евро ще бъде купена за някакви си 180 – 200 милиона евро.

Братята Милен и Георги Велчеви, заедно със Спас Русев, имат компания, която потенциално трябва да победи в аукциона. Тази сделка се прикрива от горе, от депутата от ДПС Делян Пеевски, който има голяма тежест в правителството на България и в прокуратурата.Така Дмитрий Косарьов обяви зависимостите на бизнеса с политиката в случая с Виваком.

Пеевски е сивият кардинал, който строго погледнато фактически ръководи действията на прокуратурата на България и в някаква степен на правителството. Затова ни е доста неясна ролята на българското правителство, което позволява да бъде ръководено и – нещо повече – да бъде ръководена прокуратурата, заяви Косарьов.

По думите му българската позиция по случая не защитава интересите на България като допуска провеждането на сделка, която според действащото законодателство, не може да бъде проведена, защото акциите на компанията са под запор. Те са под запор както в България, така и в Люксембург, посочи той.

Дмитрий Косарьов е изпратил писмо до правителството и до главния прокурор, но все още няма отговор.Имам чувството, че Пеевски блокира всичко това и правителството на България не е в състояние да вземе самостоятелно решение и да пренесе тази сделка от разряд непрозрачни в разряд прозрачни.

Позицията си за ситуацията в момента Дмитрий Косарьов е изложил пред всички участници в аукциона, които е предупредил и за последиците от тази сделка. Той ще оспори сделката.Струва ми се, че нито един уважаващ себе си инвеститор няма да се включи в тази сделка, знаейки каква е, допълни Косарьов.

Той съобщи още, че има изпратен иск в международния арбитраж за незабавно връщане на 33-те процента акции и за възстановяване на загубите, които е понесла неговата компания в резултат на тези действия.

Готвим се да подадем искания в съдилищата на различни юрисдикции с искането незабавно да се прекрати сделката и да се възстановят всички загуби, нанесени ни в резултат от действията на братята Велчеви и правителството на България, допълни Косарьов.

По думите му финансовото състояние на компанията е доста приемливо, тя работи добре, но не толкова добре, колкото по времето на Цветан Василев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *