Добрият домейн е условие за стартиране на страхотен бизнес, смята експерт

Изборът на добър домейн може да помогне на една компания да стартира страхотен бизнес по примера на Amazon, Google и Facebook, чиито домейни в началото не са значели много, но на по-късен етап са се превърнали в нещо ключово за марката. Това заяви рамките на конференцията “Онлайн бизнесът в ЕС: Регулации, възможност и финансиране за предприемачи” Джовани Сепия, мениджър Външни връзки на нестопанската организация EUrid, която поддържа домейна “.eu”.

По думите му изборът на домейн име е изключително важен, защото той представлява визитната картичка на бизнеса. Въпреки това през последните години все повече се дискутира въпросът дали домейните са наистина необходими на компаниите, при условие че в социалните мрежи те могат лесно да достигат до значително по-голям брой потребители.

“Публикуваното във Facebook не ви принадлежи вече. Ако имате регистриран домейн обаче, всичко си остава ваше. Домейнът има редица предимства пред социалните мрежи”, категоричен е Джовани Сепия.

Неговият съвет към компаниите е да избират внимателно името на домейна си и да го съобразят с това какво послание искат да отправят към своите клиенти.

“Имате ли добър домейн, вече сте коректно позиционирани в технически аспект”, допълва експертът.

Според него има няколко ясни условия при избора на домейн. На първо място компанията трябва да е наясно, че потребителите ще започнат да я идентифицират с уебсайта ѝ. На второ място името трябва да бъде запомнящо се, лесно за произнасяне, кратко и уникално. Още по-добре е то да бъде на родния език, защото потребителите са свикнали с него и има по-малък шанс за грешки. Друго изключително важно условие е да няма много други домейни с подобно име.

Освен това компаниите трябва да са наясно, че всеки домейн е свързан с определени правила, които трябва да се спазват.

“Когато се регистрирам с “.bg”, се съгласявам с правилата в България. Всеки домейн е свързан с такива условия”, допълва Сепия. По думите му “.com” домейнът включва повече условия, характерни за американския пазар, а не за Европа.

Домейнът “.eu” пък е добра визитна картичка за компаниите според Сепия, защото представлява качество. Той е по-малък от “.com”, но може да обобщи ясно пазарите, на които фирмата иска да оперира.

Най-голям брой страници с домейна “.eu” през последните години са такива, свързани с бизнес – около 35%. Личните страници разчитат повече на домейна “.org”, коментира експертът.

До момента има 3,88 млн. регистрирани домейна с “.eu”, до първото тримесечие на 2016 г. се очаква да бъдат пуснати и домейни на кирилица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *