Доган: С етнокартата се заиграва в опасни мащаби

С етнокартата се заиграва в опасни мащаби, моля наблюдателите на НАТО и ЕС много внимателно да следят този процес. Това каза председателят на ДПС Ахмед Доган в отговор на въпрос на пресконференция снощи в НДК.

Той подчерта, че се поставя на карта самият фундамент на демокрация на страната. Различни субекти, които се мислят за интересни, и провокираха етнонапрежението в страната, се правят на месии, това няма да стане, каза Доган.

По думите му в тази кампания ДПС е било основната мишена на всички партии и от ляво, и от дясно, и от центъра. Всеки искаше да си измие с нас ръцете – някой спечелиха, някой загубиха, каза Доган. Според него това се е случвало през последните 20 години, но този път е минало всякакви граници. Ние сме достатъчно силни, сплотени и единни и затова устояхме, допълни Доган.

Ахмед Доган добави, че въпреки анти-ДПС кампанията, партията се е справила изключително добре и е постигнала най-високите резултати от последните 19 години – растеж от 20 процента. Вътре в страната задачата ни беше да минем границата от 500 000 гласа, каза Доган и допълни, че като външна подкрепа ДПС минава границата от 600 000 гласа. Няма да е се учудя, ако се окаже, че ДПС е втора политическа сила, посочи той.

На въпрос дали ДПС от политическа партия е мутирала в икономическа групировка с лостове във властта, Ахмед Доган обясни, че една партия не може да мутира в икономическа структура. Той добави, че е имало много фирми, които са подкрепяли различни партии по време на тези избори, но ДПС залага на конкретен диалог и поемане на определени ангажименти.

Според него мажоритарният вот е опорочен, защото българският народ все още не е готов за него. Не всяка известна личност става за политик, българското общество няма точни критерии с какво се занимават депутатите, посочи Доган.

Той обяви в отговор на въпрос на БТА, че не е оптимист за стабилен кабинет от гледна точка на ситуацията в страната. Според него едно мнозинство още не е гаранция, че ще има ефективно управление. То зависи и от кадровия потенциал, административния и от политически капацитет, смята Доган. Бих се радвал неформалния лидер на ГЕРБ да е премиер, каза Доган.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *