Долара се търгува в тесни диапазони преди срещата на Голямата Седморка

Американския долар незначително се измени против еврото и йената на дневната търговия в Азия, тай като инвесторите очакваг началото на слещата на Г7 днес през втората половина на деня. Президентите на централните банки и министрите на финансите на САЩ, Япония, Германия, Франция, Великобритания, Канада и Италия ще проведат срещата във Вашингтон, и ще обсъждат състоянието на световната икономика на фона на нестабилността на финансовите пазари. Събранието ще започне с ежегодната среща на Световната Банка – Международния Валутен Фонд. «Засега няма никакви причин за движение на валутите в една или друга посока»,- счита Томас Лам, водещ икономист от United Overseas Bank в Сингапуре.
Предния ден еврото докосна рекордния максимум 1,5914 долара в Ню-Йорк преди обявяването решението на ЕЦБ по лихвения процент. Когато стана известно, че лихвата остава без изменение на равнище 4,0%, еврото се понижи до 1,57 долара. «Решението не беше неочаквано за пазара»,- каза Лам. Банка Англия също не разочарова пазара, понижавайки лихвения процент с 25 базисни пункта, както се и очакваше.Долара остана под натиск на фона на предположенията, че ФРС в САЩ ще снижи лихвата в края на текущия месец за отслабване жестоките условия на кредитния пазар и подкрепа на икономиката. От септември Фед. Резерв съкрати лихвата с 300 б.п., като в същото време ЕЦБ държи лихвения процент на равнище 4,0% от юли.
Джон Нунан от Thomson Financial Markets, очаква, че на срещата на Г7 ще бъдат изразени опасения по повод високия курс на еврото и теговото влияние на търговията между САЩ и Еврозоната. «Коментарите на Трише по повод «нежелателната» волатилност на валутните курсове, дават основания да се предполага, че Голямата Седморка ще обсъди упорито растящото евро», – счита Нунан.
Финансовия аналитик от Global Forex Trading Ян Копси допуска възможността, че еврото ще достигне нов максимум през този период. «Ако заявлението на Г7 се окаже по-съществено, то «валутните курсове трябва да отразят фундаменталните данни» и «излишна волатилност е нежелателна», аз не бих искал да имам открити позиции за покупка на долари»,- отбелязва Копси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *