Доларът задълбочи понижението си

Доларът реализира най-големия си двудневен спад за последните няколко години спрямо еврото в началото на новата търговска седмица, като единната валута се повиши от 1.1800 до 1.2145 през късната американска сесия в сряда. Липсата на ключови фундаментални новини остави лихвения диференциал като доминиращ фактор при вземането на търговски решения и по-конкретно преоценката на перспективите за лихвените проценти в САЩ, но понижението на долара през последните дни изглежда по-скоро като покриване на позиции, отколкото като изграждане на нова къса доларова експозиция.

От гледна точка на фундаментални новини фабричните поръчки в САЩ регистрираха ръст от 2.5% (според консенсуса) и не станаха причина за колебания на пазара, а от европейската сесия бяха обявени данни за ипотечното кредитиране във Великобритания и инфлацията за еврозоната. Известна подкрепа за еврото оказа изявлението на Витор Констанцио от ЕЦБ, че потокът от фундаментална информация дава основания за оптимизъм по отношение на перспективите за растежа на Стария континент.

Но основният доминиращ фактор на пазара остава да бъде лихвеният диференциал и фокусът на вниманието се измества към предстоящите анонси на икономически показатели от САЩ, тъй като ФЕД даде ясни индикации, че бъдещите решения по монетарната политика ще зависят в изключителна степен от еволюирането на фундаменталните данни. През 2006 лихвеният диференциал между еврото и долара вероятно няма да се разшири значително в полза на американската валута и дори може да започне да се свива, тъй като европейската икономика започва да набира скорост, което вероятно ще резултира в известно затягане на монетарната политика от ЕЦБ. От друга страна ФЕД се намира в близост до неутралитет и съществено повишение на лихвите е малко вероятно, но предпазливият подход в тази ситуация е наложителен, тъй като процесът по постепенното повишение на лихвата с по 25 пункта може да продължи още няколко месеца преди да има значително влошаване на данните в САЩ.

EURUSD Close 1.2117 High 1.2141 Low 1.2004

Еврото проби над ключовата средносрочна съпротива при 1.2070-80, което се счита за позитивен сигнал за движение към 1.2170-1.2225 областта на първо време, а впоследствие вероятно и по-нагоре. В непосредствен план обаче междинната съпротива при 1.2115, която се дефинира от основно 23.6% Фибо ниво, носи риска от навлизане в консолидационен процес през следващите няколко дни. Първоначална подкрепа е 1.2060-40 областта, която ще запазва непосредствения възходящ натиск, но само под 1.1930 рейнджовият характер на търговията ще бъде възстановен. Покриване на част от дългата експозиция изглежда оправдана стратегия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *