Доларът поскъпна поради засилване на очакванията за затягане на паричната политика на Фед

Американският долар достигна нови 8- месечни върхове спрямо еврото във вторник и поскъпна спрямо йената и швейцарския франк поради очакванията за положителни данни за САЩ и потенциално по- твърдия тон от страна на Фед.

Анализатори заявиха, че централната банка на САЩ, която се очаква да намали програмата си за изкупуване на облигации с още 10 млрд. долара след края на двудневното й заседание в сряда, може да намекне за наближаването на увеличение на лихвените проценти, предвид скорошния ръст на пазара на труда.

Очакванията за положителен БВП през второто тримесечие и данните за неселскостопанската заетост през юли подкрепиха долара. Очаква се данните за БВП, които ще бъдат оповестени в сряда, да покажат ръст от 3% след спада от 2,9% през първото тримесечие.

Икономистите очакват данните за неселскостопанската заетост да покажат, че работодателите са добавили нови 233 000 работни места през юли, отдалечавайки се от добавените 288 000 през юни, но все още показвайки ускорение на пазара на труда.

Анализатори изразиха мнението, че европейските санкции спрямо Москва, които ЕС се съгласи да наложи във вторник, са се отразили отрицателно върху еврото, имайки предвид негативното въздействие, което ще окаже това на търговските връзки между Русия и Запада.

Еврото последно се разменяше на загуба от 0,22% за 1.3410 долара, оставайки малко над 8- месечното дъно на 1.3402.

Доларът бе на печалба от 0,27% спрямо японската йена на 102.08, малко под 3- седмичния връх на 102.15.

Спрямо швейцарския франк доларът спечели 0,32%, разменяйки се при курс 0.9069, което пък е малко под 5- месечния връх на 0.9074.

Доларовият индекс, който измерва силата на долара спрямо кошница от шест основни валути, нарасна с 0,22% до 81.202.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *