Доларът поскъпна след силни данни за заетостта в САЩ

Доларът поскъпна в петък, възвръщайки претърпените по-рано през седмицата загуби от еврото. Силни данни за заетостта в САЩ потвърдиха очакванията на пазарите, че ще има най-малко още едно повишение на лихвите от Федералния Резерв.

В петък разликата между доходността на две годишните американски облигации и техният еквивалент в Еврозоната се разшири в най-голяма степен за последния месец и това даде сила на зелените пари. В края на седмицата финансовите пазари увеличиха и шансовете за още две повишения на американските лихви, като според тях шансът затова е вече 60%, а преди данните за заетостта този шанс се оценяваше на около 30%.

Единната валута се срина до 1.2092, след като в средата на седмицата достигна седем месечен връх на 1.2333. Спадът започна в четвъртък, когато президента на ЕЦБ Жан-Клод Трише, по време на редовното заседание, при което монетарната политика остана без промяна, намали очакванията на пазарите за повишение на европейските лихви през май.

Междувременно доларовият индекс, измерващ представянето на долара срещу кошница от световни валути, падна в сряда до 88.44, но се възстанови на 89.62 в петък.

Според американското правителство през месец март са открити нови 211 000 работни места, което е малко над предварителните очаквания за растеж от 190 000. Спадът в евро-долар се дължи на едновременното действие на очакванията за още повишения на лихвите на ФЕД, както и заради най-вероятното отлагане на следващото повишение в Еврозоната за месец юни.

Пазарите в момента отново са разделени в мненията. Привържениците на долара изтъкват последните силни данни, които показват, че американската икономика нараства с добра скорост. Привържениците на еврото от своя страна акцентират върху структурните слабости в САЩ и по-специално дефицитът по търговския баланс, както и намерението на не малко централни банки да намалят валутните си резерви в долари.

В момента пазарите съсредоточват вниманието си към излизащите другата седмица данни от САЩ за търговския баланс и за продажбите на дребно, които могат да определят в краткосрочен план движението на евро-долар.

Изминалата седмица беше белязана от силно покачване на скъпоценните метали, което от своя страна доведе и до такова на австралийския долар. В допълнение, последните икономически данни от Австралия бяха стабилни.

В петък бяха оповестени и данните за заетостта в Канада. Реализираният растеж на нови работни места беше много силен и по този начин безработицата в страната достигна до 32 годишно дъно. Това помогна на канадския долар да отчете покачване срещу своя южен съсед от почти 2 цента за седмицата.

EURUSD Close 1.2102 High 1.2235 Low 1.2092

Еврото и в петък се срина рязко и задълбочи корекцията след достигнатия 7 месечен връх на 1.2333. Нашите очаквания за единната валута обаче остават позитивни. Първа подкрепа е дъното на 1.2033. Негов пробив ще влоши картината пред еврото. Следващи подкрепи са 1.1950 и 1.19.

В посока нагоре първа съпротива е 1.2165. Следва силна такава на 1.2225. В последствие идва 1.2275, където се намира 76% корекция на спада от 1.2330. Пробив на последното ниво отваря пътя към следващия етап на покачване.

Технически нива на подкрепа 1.2030* 1.1950 1.1900

Технически нива на съпротива 1.2165 1.2225 1.2275

USDJPY Close 118.28 High 118.41 Low 117.43

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *