Доларът ще запише най-лошата си седмица от 8 месеца насам

Американският долар е на път да запише най-губещата си седмица за последните 8 месеца в основните си кръстосани курсове, след като стенограмата от последната среща на Федералния резерв на САЩ опроверга спекулациите, че основният лихвен процент ще бъде увеличен по-рано от предвиденото.

Падащото доверие към американската валута показва, че пазарът очаква по-скоро ново разхлабване на коланите от страна на централната банка, въпреки че от края на миналата година Фед започна да изтегля финансови стимули и да залага все повече на самостоятелното възстановяване на местната икономика.

Доларът губи позиции спрямо еврото за пети пореден ден. Двойката EUR/USD се търгува днес в нивата около 1,3892. Седмичният спад за долара до момента е 1,4%. Доларовият индекс, измерващ стойността на „зелените пари“ спрямо кошница от шест основни валути, се върна на нивата от 19 март, когато председателят на Фед Джанет Йелът намекна, че основният лихвен процент може да бъде увеличен по-рано.

В същото време йената се утвърждава като най-стабилна сред основните валути след седмичен ръст от 0,3% спрямо еврото и аванс от 1,6% спрямо долара.

Слабостта на долара съвпада с падащата доходност по американски държавни облигации, която се понижи до 2,63% – най-ниското ниво за последните 4 седмици. Това е сигнал, че пазарните участници по-скоро търсят убежище за свободните си капитали и предпочитат засега да избегнат валутите и активите с по-висока степен на риск.

Подкопаното доверие в американския долар работи в полза на еврото. Възходящият тренд при общата европейска валута е подхранван едновременно от няколко страни. През седмицата Гърция успя да пласира успешно първата си емисия облигации само две години след частичния фалит, а междувременно председателят на Европейската централна банка Марио Драги намекна, че се подготвят допълнителни механизми за справяне с рисковете на ниската инфлация в региона.

Сред най-силно представящите се валути през текущата седмица бе австралийският долар, който формира петмесечен връх срещу щатския долар. Вчерашните добри данни за заетостта, които изпревариха предварителните прогнози, означават, че централната банка на Австралия ще продължи да следва сегашната си монетарна политика и няма да намалява допълнително основния си лихвен процент.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *