Дончева: Каква свобода на словото, какви пет лева?

София /КРОСС/ Правовата държава и върховенството на закона са най-голямата антикризисна мярка, а не безконечни полицейски акции. Това заяви Татяна Дончева – лидер на Движение 21 бивш депутат от БСП в предаването „Денят започва“ на БНТ 1.
Темата за специализираните съдилища е актуална и се вади, когато се иска да се постигне по-качествено правосъдие в някаква област, каза още тя. Само че на 8 млн. страна, където има 28 териториално обособени общности и определени традиции, за това къде хората да търсят правно обслужване от прости граждански административни дела до наказателни, или други тежки въпросът не може да се решава примитивно, по физкулутурнически.

„Въпросът е от какво имаме нужда. Според мен, на първо място от съдилища свързани с непълнолетните, защото сегашното младо поколение е тежко, расте в много нездравословна среда, расте много самотно и лишено от възможности от нормален социален живот. Това личи от свърхагресията в училище“, допълни Дончева.

Тя попита: „Колко дела има Цветан Цветанов за организирана престъпност? Освен делото на Маргините в СГС и Митьо Очите чували ли сте за други дела?“. Самата тя отговори: „Всичко друго е мерки за неотклонение“.

Татяна Дончева коментира още по идеята за специализираните съдилища: „Очевидно там се налага една друга наказателна политика, която да е съчетана с труда на много педагози, психолози. Става въпрос за откровени трибунали и понеже те нямат аргументи си служат с нападки“. Да се разберем с Цецко Цветанов най-накрая. Аз му благодаря, че той най-накрая оповести, че аз не съм вносител на поправката Ванко 1. Ако Цветанов твърди, че аз съм извършила нещо в качеството на адвокат нещо – моля да го докаже, но всякакви други изказвания не са аргументирани. Цветанов е вицепремиер по случайност. Той няма нито ден оперативен стаж в борбата с престъпността“.
Лидерът на Движение 21 коментира и предложената стратегия за реформа в съдебната система: „Вчера Министерството на правосъдието представи стратегията за съдебната система, тя е много прилична и много амбициозна и няма да се осъществи за кратко, но има много добри неща – като приемственост например“.

Борбата с престъпността Дончева коментира по следния начин: „Правителството се справя трудно в борбата с престъпността, да не кажа, че не се справя. Давам пример с прословутото дело „Наглите“ – тези хора, които са арестувани са маргинали, технически изпълнители, но не може да се стигне до поръчителите. Има някакви арестувани, това все пак е успех. Нормалното тежко дело трябва да приключи до 6 месеца. Как може за това, което гледахме по друго дело – багери и трупове, да бъдат готови с обвинението след пет месеца“.

Запитана защо има толкова голяма контрабанда на цигари, тя отговори: „Симеон Дянков качи драстично акциза на цигарите и това доведе до ръст на контрабандата. Не може на павилиона цигарите да струват 5 лева, а във фришопа 1,50. В момента контрабандата на цигари върви в щайги и кашони, с пет домата отгоре. В МВР има хора, които виждат престъпници във всеки човек по улиците“.
В заключение Дончева заяви: „Потресаващо е, че в една банка са всички сметки на държавата. И тези хора притежават две трети от медиите и от разпространението. Каква свобода на словото, какви пет лева“?

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *