Доц. Павлин Грудев: Ядрената енергия е нужна, въпреки страховете

Атомната енергия дава сигурност на доставките и предпоставки за дългосрочно развитие на икономиката, изтъкна той.
„България в голяма степен се нуждае от ядрена енергетика, както и ред други държави- било по-малко или по-силно развити. Не мога да си представя Франция без ядрена енергетика. Мисля, че и Англия няма да се откаже от нея, както и много други държави“, категоричен е експертът.
Според доц. Грудев решението на Германия и други европейски страни да се откажат от ядрената си енергетика е емоционално и свързано с аварията в АЕЦ „Фукушима 1″.
„Очаквам в близко бъдеще и други държави също да се откажат. Италия реши същото и отхвърли предложението да се върне в семейството на държавите, които експлоатират ядрени блокове. На там върви и Швейцария. Швеция наскоро промени решението си да се откаже от ядрената си енергетиката. Там също е възможно преразглеждане“, обясни доц. Грудев, според когото тези намерения за отказ ще се променят в следващите 20-тина години.
Страхът от ядрената енергетика е свързан най-вече с радиацията при авария и непознаването й, категоричен е специалистът. „Преди това, смятам, че трябва да се говори за възможността от възникване на авария както за съществуващите, така и за бъдещите реактори“, категоричен е той.
Проблемът за безопасността на реакторите и управлението на кризи в тях е изведен на преден план за най-новото поколение реактори, какъвто е проектът за АЕЦ „Белене“. Такива блокове от ново поколение се строят във Франция, Финландия, Япония, Китай и Индия.
„Ако за проекта на АЕЦ „Козлодуй“, в техническата му обосновка на безопасността, липса ръководство за управление на тежките аварии, то за новите поколения ядрени реактори това е задължителна част. Не само ръководства, но и системи за управление на тежките аварии“, допълни още ученият от БАН.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *