До края на 2014 г. НАП ще отписва публичните задължения с изтекла давност

С една година се удължава срокът за отписване на публичните задължения, погасени по давност. Срокът вече е до края на 2014 г. Това решиха от Национална агенция за приходите (НАП) с последните промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК).

Дълговете с изтекла погасителна давност от преди първи януари 2008 г., ще могат да бъдат отписани с подаването на писмено възражение пред НАП. То се подава лично или по пощата.

Възможно е и онлайн да се провери дали имаме задължения. Необходим е единствено персонален идентификационен код, който се издава безплатно в офисите на НАП.

Ако сте подали възражение, трябва след 10 дни да проверите отново статуса си, защото може да има задължения, които лицето си мисли, че са погасени по давност, но по закон да не могат да бъдат погасени, информира TV7.

От НАП припомнят, че при предприети действия по обезпечаване или събиране на стари задължения, давността вече е 10 години.

Данъците върху доходите и глобите са едни от най-често пропусканите задължения. Близо 22 000 възражения за погасяване по давност са подадени от началото на 2013 г. до момента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *