До 15% по-скъп ток иска НЕК

Не повече от 15% по-високи цени на тока за разпределителните дружества ще поиска Националната електрическа компания. Цените ще зависят и от новите тарифи за производителите.

Не повече от 15% по-високи цени на тока за разпределителните дружества ще поиска Националната електрическа компания. Цените ще зависят и от новите тарифи за производителите, които още не са определени от енергийния регулатор, съобщиха от ръководството на НЕК.

Следващия месец Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще определи на какви цени електрическата компания ще изкупува тока от производителите. Чак тогава дружеството ще прецени какви тарифи да поиска за доставка на електроразпределителни фирми и потребителите високо напрежение, обясни финансовият директор на компанията Лили Иванова.

Преди време от дружеството заявиха, че ще искат минимум 15% по-високи цени. Това увеличение обаче беше прогнозно и ще бъде вписано официално като предложение само ако Държавната комисия по енергийно и водно регулиране разреши на производителите да вдигнат цените, с колкото искат.

Сега НЕК продава тока на разпределителните предприятия по 57 лева за мегаватчас. Тази цена е ниска и трябва да бъде повишена, обясни Иванова. Разчетите показват, че при цена от 57 лева за мегават енергийният ни монополист ще отчете 60 млн. лева по-малко приходи за 2006 г.

Производството, вътрешното потребление и износът на ток през първите 5 месеца на годината са се увеличили, отчетоха от ръководството на НЕК. 19 млрд. киловатчаса е производството. Вътрешното потребление се е увеличило с близо 4% до 16 милиарда киловатчаса. С над 11% се е увеличил износът на ток. За цялата година експортът се очаква да достигне 7 милиарда киловатчаса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *