До 2020 г. в България трябва да има 100% покритие с високоскоростен интернет

До 2020 г. България трябва да осигури възможност за равен достъп до високоскоростен и свръхвисокоскоростен интернет чрез развитието на широколентовата инфраструктура. Дотогава страната трябва да постигне пълно покритие на територията с мрежа, осигуряваща скорост за достъп по-висока от 30+ Mb/s, става ясно от националния план за широколентова инфраструктура за достъп от следващо поколение (NGA), приет на заседанието на правителството в сряда.

Целта, поставена от правителството, е най-малко 50% от домакинствата и 80% от компаниите да се абонират за широколентов интернет със скорост над 100 Mb/s до 2020 г.

„Това практически е последният документ, който Министерство на транспорта трябваше да подготви”, обясни министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов, цитиран в прессъобщение на ведомството.“Стратегията беше поставена на публично обсъждане и всички виждания на неправителствените организации и специалисти от бранша бяха приети. Намери се добър път за решаване на всички спорни въпроси”, посочи още Папазов.

С изпълнението на планa ще бъде осигурен достъп от следващо поколение с пълно покритие на територията на страната, става ясно от документа. Ще бъде осигурена и възможност за пълно интегриране с европейските оптични инфраструктури. Очаква се делът на населението, което използва интернет и електронни услуги, да достигне 75% през 2020 г. Изпълнението на плана ще доведе също така и до увеличаване на обхвата и подобряване на качеството на електронните услугите в сферата на образованието, здравеопазването, администрацията и др.

Бързият интернет и икономиката

Редица изследвания илюстрират положителното въздействие на осигуряването на NGA инфраструктура (широколентова инфраструктура за достъп от следващо поколение) за достъп до високоскоростен и свръхвисокоскоростен интернет върху нарастването на брутния вътрешен продукт на страните. Така например, изследването Digital Highways: The Role of Governments in 21 Century Infrastructure на консултантската фирма Booz&Company показва, че страните в челната класация по широколентов достъп имат с 2% по-висок ръст на БВП от последните в класацията.

Широко цитирани са резултатите от изследването Broadband infrastructure and economic growth на Нина Чернич, установило, че 10% увеличение на степента на проникване на широколентовия достъп води до ръст на БВП с между 0,9% до 1,5%. Изследване, проведено сред 22 страни от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОЕСD), констатира, че 10% увеличение на степента на проникване на широколентовия достъп води до ръст на БВП с 0,25%. На основа на емпирично проучване консултантската компания McKinsey&Company стига до извода, че всяко 10%-но увеличение на степента на широколентовия достъп до домакинствата води до ръст на БВП на страната с 1,4%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *