Драги: еврозоната сега е там, където бяха САЩ преди година и половина

Президентът на Европейската централна банка Марио Драги потвърди, че рисковете от дефлация в еврозоната са ограничени, но предупреди, че общите рискове за влошаване на крехкото икономическо възстановяване са големи.

„Ние виждаме окуражаващи сигнали и първите признаци на икономическо възстановяване в еврозоната, но възстановяването все още е слабо и неравномерно разпределено. Като цяло, рискът от неуспех е голям“, заяви Драги в днешно интервю за швейцарския ежедневник Neue Zurcher Zeitung, цитирано от БНР.

Неговото изказване идва на фона на постепенното завръщане на Европа по пътя на икономическия растеж от миналата пролет насам, но икономическото възстановяване след продължителната рецесия е доста вяло, а нивото на безработица е над 25% в някои части на Южна Европа. Годишната инфлация в еврозоната е едва 0,8 % през декември, доста под целта от около 2% на ЕЦБ. Европейската централна банка понижи основния си лихвен процент до рекордно ниско ниво от 0,25% през ноември и обеща да запази лихвите в това или в по-ниско ниво за „продължителен период от време“.

Днес Марио Драги обаче посочи, че е окуражен, че икономическият растеж в еврозоната вече не се задвижва единствено от износа, но и от постепенно подобрение на вътрешното търсене в региона. Сега еврозоната се намира там, където САЩ беше преди около година и половина, смята шефът на ЕЦБ.

Що се отнася до инфлацията, Драги заяви, че инфлационните очаквания в еврозоната остават добре закотвени в средносрочен план и ЕЦБ не вижда риск от дефлация.

Рисковете от дефлация или инфлация са ограничени, заяви централният банкер пред швейцарския вестник, добавяйки, че той не е силно притеснен нито от риск за дефлация, нито от риск за ръст на инфлацията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *