Дръжте крадеца: поредният корупционен скандал

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Поръчки за милиони срещу „добрини“ спрямо политици

Една корупционна афера поставя натясно италианското правителство. Вече дотолкова, че самият премиер Силвио Берлускони прокламира битка срещу корупцията под мотото „Никаква прошка за виновните“.

Корупционната афера около италианския строителен предприемач Диего Анемоне поставя под натиск министър-председателя Силвио Берлсукони. Срещу „добрини“спрямо високопоставени политици Диего Анемоне получавал обществени поръчки за милиони.“Ако се установят неправомерни действия, срещу политици и лица на високи обществени постове ще се приложи цялата строгост на закона. Няма да има нито разбиране, нито прошка за онези, които са виновни“, подчерта Берлускони в изявление за пресата.

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Берлускони – пак под натиск
Пикантни подробности
Премиерътпредупреди обаче, че вестниците не бива да оповестяват списъци с клиентите на дадена фирма, представяйки по този начинтези лица като престъпници. „Трябва да се сложи край на абсурдната истерия и на черните списъци, които оклеветяват невинни лица“, заяви още италианският министър-председател.
Берлусконисе позовава на списъцис имената на над 400 политици, лица с държавни функции и други известни личности, които се срещат в компютъра на освободения преди няколко дни от следствен арест строителен предприемач Диего Анемоне. В тези списъци фигурират и имената на членове на правителството и коалицията.
Конфискуваните от финансовата полиция документи трябва да послужат за доказателство, че групата около Анемоне, паралелно с фирмената дейност, е предоставяла частно недвижими имоти на високопоставени държавни служители. Все още не е ясно дали това е било един вид „благодарност“ за евентуални услуги във връзка с оферти за обществени поръчки.
Теория vs. практика
Министърът на правосъдието Алфано увери, че борбата срещу корупцията била една от главните задачи на правителството. Ние, заяви Алфано, изготвихме законопроект за по-строги наказания за корупция и за насърчаване на прозрачността в публичната администрация. Според него корупционният скандал нямалода отслаби правителството на Берлускони. Дали?

Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *