ДСБ питат защо се бави заводът за боклука

През седмицата изтече информация от Столична община, че графикът на строежа на завода за боклук на София се измества с една година и се предвижда той да стане в края на 2013 година, каза днес на извънредна пресконференция Атанас Атанасов, предаде Vsekiden.com.
Проблемът с боклука в София беше фиксиран като основен приоритет на ГЕРБ за управлението на столицата, още когато Бойко Борисов спечели изборите за кмет, припомни той. Сега сме вече в последната година на мандата на ГЕРБ в управлението на София и не само, че нямаме изградени инсталации за обработка на битови отпадъци, но се отлага и строежът на завода, уточни той. Какви са причините това нещо да се случва – точна информация не се посочва от никого, заяви Атанасов.
Според малкото информация, която е известна, Брюксел искал заводът да е ефективен, рентабилен и да няма извънредни разходи за столичани. От СО информацията за забавянето бе, че причината идва от Брюксел. Това, което до този момент е представено в Брюксел не е за рентабилен и ефективен завод. Според ДСБ това са два огромни шамара, коментира Атанас Атанасов.
Тъмносините смятат, че е пълен абсурд извозването на произведеното гориво от отпадъците на София до циментовите заводи във Варна. Пълен абсурд е преработеното и полученото като краен продукт гориво да го пренесем през цяла България, повтори Атанасов. От ДСБ са на мнение, че информацията, която се крие от СО, се крие, тъй като има тежки съмнения за корупционни практики.
Някой най-вероятно иска да създаде работа за една мощна транспортна фирма, която да извозва произведеното гориво от София до Варна, каза Атанасов. Това са го разбрали в Брюксел и те не желаят да финансират подобна схема, смятат от ДСБ. Един мандат и половина не стигнаха на ГЕРБ да се справят с обработката и събирането на боклука на София. За този период се построиха много молове, а сега отиваме на избори с нерешен проблем, допълни още Атанасов.
От ДСБ настояват общинските власти и кметът на столицата да отговорят какви са истинските причини за този провал. Атанасов отказа да каже името на фирмата, която ще се заеме с извозването на горивото до Варна, защото тя може още да не е регистрирана, но вероятно е на среди, близки до управляващите. Това е забелязано в Европейската комисия и те не желаят да финансират корупция, допълни той.
Бонка Василева, регионален координатор за 25-ти многомандатен избирателен район на партията, заяви, че забавянето на строежа на завода за отпадъци най-вероятно ще доведе до изчерпване капацитета на Суходол и ще трябва да се създадат временни сметища на територията на страната. От ДСБ обаче не са отправяли директно питане към ЕК защо се забавя проектът, тъй като са на мнение, че българските власти са тези, които трябва да запознаят обществеността. Ако питаме ЕК, ще означава, че нашите власти не ни предоставят информация, добавиха от партията.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *