Държавата внесе иск срещу вдовицата на Сомоковеца

Държавата чрез Министерството на финансите внесе днес в софийски градски съд граждански иск в размер на 697 741 лв. срещу вдовицата на Косьо Самоковеца Ангелина Димитрова, която е подсъдима за контрабанден внос на дрехи и обувки и пране на пари.
Адвокатът на подсъдимата Инна Лулчева пожела гражданския иск да не бъде приеман, тъй като в обвинителния акт нямало данни държавата да е понесла вреди от престъплението посочено в документа. Съдебният състав обаче реши да приеме иска като ще даде възможност на подсъдимата да го обжалва по време на самия процес.
Веднага след приемането на гражданския иск адвокатка на подсъдимата поиска заличаване на по-голяма част от свидетелите. От общо 64 свидетели Инна Лулчева пожела да бъдат разпитани само 7. Съдът обаче реши да даде едномесечен срок на ищците по делото, както и на подсъдимата да решат дали ще искат да бъдат разпитани част от исканите за заличаване свидетели. Така съдебният състав определи следваща дата – 3 юли тази година с мотива, че по- отдалечения срок на заседанието е заради много материали по делото – 34 кашона с доказателства и 125 тома документация.
Димитрова отказа коментар, като адвоката й призова съдебната охрана да й пази клиентката й от журналистите.
Ангелина Димитрова отговаря пред закона за над 100 вноса на дрехи и обувки от Турция на стойност около 700 хил. лв,. Престъплението било извършено в периода 1 март – 30 април 2000 г. Според разследващите основен помощник на Димитрова в престъпната схема бил Цветан Василев- Цецо Хафти.
Той посрещал натоварените камиони на Капитан Андреево и след това оформял транзитните митнически декларации, с които стоката безпрепятствено влизала у нас през митнически пункт “Горубляне“, твърдят прокурорите. Аферата била разплетена, след като разследващите установили, че фирмата посочена като изпращач на стоката от Турция – “Йеткин Тикарет“, никога не е изнасяла за България.
Вдовицата на Самоковеца е обвинена и за пране на пари – според обвинителите тя продала всичките 400 дяла на “Боро Травел Лондон“ на регистрираната в САЩ офшорка “Адамко“. Преди година съдът безуспешно опита да й отнеме хотел “Константин палас“
Ако Ангелина бъде призната за виновна, тя може да прекара в затвора до 10 години.

Милан Николов, БЛИЦ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *