Държавата планира ударно задлъжняване до септември

Държавен дълг за близо 700 млн. лв. ще пусне Министерството на финансите на вътрешния пазар през следващите четири месеца.

Освен това парламентът вече одобри емитирането на облигации на международните капиталови пазари в размер до 1.493 млрд. евро, пише „Стандарт“.

Така само до септември ще бъдат пуснати държавни ценни книжа за общо 3.7 млрд. лв.

Основната част от средствата от облигациите, които съвсем скоро ще бъдат пуснати на международните пазари, ще бъдат за плащане на стар дълг, чийто падеж е през януари 2015 г.

Тогава бюджетът трябва да плати824.5 млн. европо облигации, емитирани, когато министър на финансите беше Милен Велчев.

С останалите средства, набрани от новите емисии, ще бъде покрит планираният бюджетен дефицит за 2014 г. в размер на 1.472 млрд. лв. и ще бъдат изплащани стари дългове с падеж през настоящата година.

През юни Министерството на финансите планира да пусне на вътрешния пазар облигации за 100 млн. лв.

Книжата за първите 50 млн. лв. бяха пласирани в понеделник, като постигнатата доходност на аукциона беше 1.80% при доста висок интерес от страна на инвеститорите.

През юли на вътрешния пазар ще бъдат пуснати облигации с падеж през 2024 г. за 50 млн. лв. и книжа с падеж през 2021 г. за 30 млн. евро.

През август и септември ще бъдат пласирани облигации за общо 500 млн. лв. Като на инвеститорите ще бъдат предложени доста разнообразни книжа. Ще има левови облигации със срок от 1 година до 10 години и 6 месеца, както и 7-годишни книжа в евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *