Държавният външен дълг расте с 20% годишно

Външният дълг на държавата расте неумолимо, като само за година се е увеличил с близо 1 млрд. евро. Към 1 октомври задълженията на сектор „Държавно управление“ са общо 5.748 млрд. евро, обяви в редовната си статистика БНБ вчера. Това означава, че за 12 месеца борчът на държавата към външни кредитори е натежал с 19.4 процента. А до Нова година резултатът със сигурност ще се влоши допълнително. Само преди дни Министерството на финансите пласира облигации за 50 млн. евро зад граница. Сделката предизвика много критики, защото се оказа, че емисията е направена за единствен инвеститор при пълна непрозрачност, а условията на продажбата бяха определени от мнозина анализатори като неизгодни за България.

Междувременно МФ се опита да изтегли и вътрешен заем в размер на 150 млн. милиона лева. Оказа се обаче, че интересът към аукциона е бил доста скромен и че българските инвеститори вече искат от държавата по-висока доходност. В резултат министерството продаде ДЦК само за 26.5 млн. лева при средна годишна доходност 0.49%.

Тези събития не са неочаквани. На фона на растящи задължения и неовладян бюджетен дефицит държавата ще си намира кредитори все по-трудно и при все по-неизгодни условия, коментират експертите.

Вчера бившият вицепремиер Симеон Дянков определи като „двойна грешка“ сделката от миналата седмица, когато България изтегли 50 млн. евро заем от таен задграничен инвеститор. „Двойна грешка е, защото е на по-висока цена и защото няма прозрачност кой е от другата страна. За мен от финансова гледна точка няма значение кой е от другата страна, но ако това се направи веднъж, в пазарите се появява разбиране, че има проблем в общото финансиране на тази държава. Излиза, че държавата не може да в обикновени аукциони и затова се налага да отива в тайни аукциони и таен начин на събиране на средства“, обясни ексминистърът.

И докато борчът на държавата расте, частният сектор буквално топи задълженията си. В резултат брутният външен дълг на България се е смалил с над 4.3 млрд. евро за година и в края на деветмесечието е 34.2 млрд. евро, сочат данните на БНБ.

Задълженията на банките са спаднали с над 27% до 4.176 млрд. евро. Фирмите имат да връщат на задгранични кредитори 11.616 млрд. евро – с 370.9 млн. евро по-малко отпреди година. Заемите на българските предприятия от компании майки в чужбина са спаднали с над 3.3 млрд. лв. до 12.658 млрд. лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *