Европа е готова да налее още пари в спасителния план за еврото

Президентът на Европейския съюз Херман Ван Ромпой заяви, че спасителният план на стойност 750 млрд. евро може да бъде допълнен с още средства, ако в този му размер се окаже недостатъчен да спре дълговата криза.
 

В настоящия момент няма дори намек за това, че гласуваният спасителен план трябва да бъде приведен в действие, но ако се окаже, че в този му вид е недостатъчен, ние можем да го подсилим още, каза Ромпой.
Налице е осезаем натиск от международната общност за предприемане на мерки, които да доведат до преструктуриране на дълговете на страните от еврозоната, но аз не мисля, че ще се стигне до там, сподели Ромпой.
Според него техническият спад на еврото с 16% би трябвало да подпомогне европейската икономика, но е трудно да се оцени цялостния ефект, който корекцията при обединената парична единица ще има.
Еврото не спада поради някаква умишлена принуда, уточни още Ромпой, като добави, че според него в момента обединената валута струва повече, отколкото първоначалния й курс на обмяна към долара от $ 1.17, когато еврото се появи на пазарите през 1999 година.
 

 Bloomberg

 
 
 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *