Европа ни натиска да затегнем колана

Доходите да растат с 5% до 2009 г., предлага правителството

Въвеждането на еврото в България не е обсъждано на ЕКОФИН, каза Орешарски. Но според проучване на Ройтерс от края на 2006 г., цитирано от investor.bg, вероятна дата на присъединяване към еврозоната на България е 2012 г. а на Румъния – 2013 г. Някои от страните членки на ЕС от 2004 г. като Чехия, Унгария и Полша още не са въвели Европейския валутен механизъм. Всяка страна трябва да бъде в него поне 2 години, преди да въведе еврото. А въвеждането на еврото в България засега не е сред приоритетите на Министерството на финансите.По 5% годишно ще бъде реалният ръст на средната заплата за периода 2007-2009 г. Това е записано в Конвергентната програма на България, която беше приета във вторник в Брюксел от Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН). Очакваната инфлация за следващите три години е по 3-4%. За да има 5% реален ръст на доходите, заплатите не трябва да се вдигат над 10% годишно. Политиката на доходите ще бъде сдържана и заплатите в публичния сектор няма да се вдигат над ръста на производителността, каза министърът на финансите Пламен Орешарски след завръщането си от Брюксел. Това е и сигнал към частния сектор да правят същото, за да не се влошава конкурентоспособността на икономиката, допълни той. Орешарски е и против отмяната на наредбата, с която се ограничава вдигането на заплатите в губещите държавни предприятия.

Препоръките на ЕКОФИН към България са две – постигане на по-голям излишък в бюджета за 2007 г. и по-ефективно харчене на парите в здравеопазването. Ангажирахме се да преследваме излишък от 2% от БВП, а при възможност и по-голям, каза Орешарски. В Закона за бюджета е записано, че министерствата може да не получат 10% от парите си, за да има 2% излишък.

ЕКОФИН прие и директива за банковите преводи в ЕС. Тя е предпоставка за по-евтини банкови преводи, каза Орешарски. Но банките си имат ценова политика за различните транзакции и никой не може да ги задължи да я променят, допълни той.

Стефан Кючуков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *