Евростат завиши още дефицита на България

Бюджетният дефицит на България за миналата година е 3.9% от БВП или 2.57 млрд. лв., съобщи Евростат. Тази корекция превишава самоналожената от България ревизия на дефицита, който бе увеличен от 1.9% на 3.7% от БВП заради проблема с т.нар. необезпечени договори. Всички цитирани проценти се отнасят до дефицита, изчислен по европейска методология (на начислена база), който признава изпълнените, но неплатени договори за разход. Касовият дефицит, който е предимно за вътрешна употреба, е на 0.8% от БВП (530 млн. лв.).

Държавният дълг на България е 14.8% от БВП – едно от най-ниските нива в ЕС (само Естония и Люксембург са с по-малък дълг).

По дял на държавните разходи към БВП (40.7%) България се нарежда на второ място след Румъния, тоест може да се каже, че правителството е било едно от най-пестеливите. Средно за ЕС бюджетните разходи са 50.7% от БВП.

Като цяло бюджетният дефицит в ЕС е 6.3% от БВП. Най-тежко е положението в Ирландия (-14.3% от БВП) и Гърция (увеличение на дефицита от 12.7% на 13.6% от БВП).

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *