Евро, гривня, петрол

Курсът на еврото се стабилизира над прага от $1,37 в днешната междубанкова търговия, предаде ДПА. Тази сутрин единната европейска валута се разменяше за $1,3760. Курсът на долара съответно бе 0,7266 евро. Вчера Европейската централна банка (ЕЦБ) определи референтен курс от $1,3795 за едно евро.
Официалният курс на украинската гривня, определян от Националната банка на Украйна (НБУ), спадна днес до нов исторически минимум от 11,24 гривни за долар, предаде ИТАР-ТАСС. Предишният минимум бе отчетен на 1 април и бе 10,99 гривни за долар. Курсът на гривнята към еврото за днес бе определен на равнище 1550,7787 гривни за 100 евро, а към руската рубла – 3,1890 гривни за 10 рубли. На междубанковия пазар в Украйна курсът на гривнята на 2 април достигна равнище от 11,5 гривни за долар. Председателят на централната банка на Украйна Степан Кубив заяви вчера, че НБУ не планира продажби на чуждестранна валута в подкрепа на курса на гривнята.

Котировките на петрола се движеха разнопосочно в азиатската електронна търговия. Основните фактори, които ги определят са очакванията за увеличение на износа на либийско черно злато и изненадващият спад на американските запаси, който навежда на предположението за силно търсене, предаде Франс прес. Американският лек суров петрол с доставка през май поевтиня с 21 цента до $99,41 за барел. Лондонският сорт Брент от Северно море със същия срок на доставка поскъпна с 12 цента до $104,91 за барел. Също като при търговията вчера в Ню Йорк котировките бяха теглени надолу от очакванията за евентуално повторно отваряне на петролните терминали в Либия и значително нарастване на износа. В същото време според американското министерство на енергията запасите на САЩ на суров петрол изненадващо са намалели през миналата седмица, а това отразява силно търсене на суровината и на петролните продукти в най-голямата икономика в света, допълва АФП.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *